Belgische film ‘Girl' geselecteerd voor Cannes

Best indrukwekkend: een Vlaams regiedebuut heeft de selectie op het filmfestival van Cannes gehaald. Het gaat om ‘Girl', het speelfilmdebuut van Lukas Dhont.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

De prent zal worden vertoond in het Un Certain Regard-programma, een onderdeel dat gedurfde films en jong talent in de schijnwerpers plaatst. ‘Girl' vertelt het verhaal van de 15-jarige Lara, die het wil maken als ballerina. Samen met haar vader trotseert ze de wereld, maar vooral haar lichaam dat tegenstribbelt, want Lara is geboren als jongen. De choreografie van de film werd verzorgd door niemand minder dan Sidi Larbi Cherkaoui.

Dhont heeft zich eerder al eens laten opmerken. Hij deed dat met de korte films 'L'infini' (2014), dat zich kwalificeerde voor de Academy Awards, en het eveneens met prijzen overladen 'Corps perdu' (2012).

Het is al een hele tijd geleden dat een Vlaamse film geselecteerd werd voor Un Certain Regard. De vorige dateert al van 1989, met 'Het Sacrament' van Hugo Claus. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Netflix

Tegelijk is ook bekend geraakt dat Netflix dit jaar niet aanwezig zal zijn op het filmfestival, uit protest tegen het nieuwe competitiereglement. Daarin staat dat deelnemende films ook vertoond moeten worden in de Franse filmzalen. De streamingdienst zou zijn nieuwe films enkel buiten competitie kunnen vertonen, maar ziet daar geen heil in.

"We willen dat onze films dezelfde behandeling krijgen als die van andere filmmakers", zei Netflix' chief content officer Ted Sarandos aan Variety. "Het risico bestaat dat als we gaan, onze films en filmmakers onrespectvol behandeld worden. Ze hebben de toon gezet. Ik denk niet dat het goed zou zijn voor ons om daar te zijn."

Media

meer Media

Spotlight

ZOVEEL procent van de Belgen eet minstens vier keer per week vlees

Meer dan de helft van de Belgen (56%) eet minstens vier keer per week vlees, inclusief gevogelte. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de smaak en veelzijdigheid van vlees, de gewoonte om vlees te eten en de voedzaamheid van vlees. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox, uitgevoerd in februari 2023 in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

meer Spotlight