24 walvissen gedood in IJsland tijdens ingekort walvisseizoen (foto’s)

Tijdens het walvisseizoen in IJsland zijn dit jaar 24 walvissen gedood. Dat meldt Kristjan Loftsson, directeur van Hvalur, het enige bedrijf dat zich nog bezighoudt met walvisjacht in het land. Het seizoen werd dit jaar ingekort.

door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

Het seizoen duurde dit jaar slechts drie weken. Dat is beslist nadat uit een inspectierapport van de IJslandse autoriteiten bleek dat het doden van de dieren in het vorige seizoen te lang duurde. Uit controles bleek dat de harpoenen die de jagers gebruiken de walvissen langdurig pijn deden. Daarmee komt de vangmethode niet overeen met de wet rond dierenbescherming.

De regering gaf uiteindelijk de toestemming om de walvisvangst op 1 september te hervatten. Wel werden beperkingen opgelegd rond de gebruikte methodes en moesten officiële inspecteurs aanwezig zijn aan boord van de boten die op walvisjacht gingen.

Quota

IJsland is met Noorwegen en Japan een van de weinige landen die nog aan commerciële walvisvaart doet, ondanks felle kritiek van milieuactivisten en dierenrechtenactivisten. Het jachtseizoen duurt normaal van midden juni tot september.

Er gelden jaarlijkse quota van het aantal walvissen die mogen gedood worden, maar die worden zelden gehaald.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be