WTF. Tientallen dolfijnen afgeslacht voor ogen van natuurbeschermers op Faeröer-eilanden

Een cruisemaatschappij biedt haar excuses aan nadat passagiers vorige zondag getuige waren van de afslachting van tientallen grienden, een dolfijnensoort, in de buurt van hun aangemeerde schip op de Faeröer-eilanden. Onder de passagiers bevonden zich een aantal natuurbeschermers die zich inzetten voor het lot van walvissen en dolfijnen in de Europese wateren.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Passagiers aan boord van het cruiseschip Ambition, eigendom van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Ambassador Cruise Line, waren net aangekomen in de haven van Tórshavn op de Faeröer-eilanden toen ze het bloederige schouwspel zagen. De praktijk van het doden van de grienden maakt deel uit van een eeuwenoude en omstreden lokale traditie: de ‘grindadráp’. De Faeröers beschouwen de traditie als centraal in hun culturele identiteit en als een duurzame manier om voedsel te verzamelen, aldus een website van de lokale overheid.

Onder de passagiers bevonden zich natuurbeschermers van ORCA, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van walvissen en dolfijnen in de Europese wateren. Sinds 2021 betaalt Ambassador ORCA-medewerkers om mee te gaan op hun cruises en toeristen voor te lichten over zeedieren en gegevens over de dieren te verzamelen. In een verslag dat door ORCA werd gedeeld, verklaarden de natuurbeschermers dat «meer dan veertig kleine boten en jetski’s de walvissen naar een strand dreven, waar 150 mensen de dieren met haken aan land trokken en met lansen afslachtten». In totaal duurde de jacht ongeveer 20 minuten, aldus ORCA. Sommige dieren, waaronder negen kalveren, deden er meer dan 30 seconden over om te sterven.

«Geringe impact op populatie»

Ambassador Cruise Line zei dat het «ongelooflijk teleurgesteld» is dat de jacht plaatsvond in de buurt van het schip en dat het «sterk bezwaar blijft maken tegen deze praktijk». Het bedrijf vraagt hun gasten om de jagers niet te steunen door walvis- en dolfijnenvlees te kopen. De overheid zegt dat het doden niet sterk gecommercialiseerd is. Elke vangst wordt «gratis verdeeld in de lokale gemeenschap», maar «in sommige supermarkten en aan de kade is af en toe walvisvlees en blubber te koop».

Er kan het hele jaar door op walvissen en dolfijnen gejaagd worden in lokale wateren. Elke jacht wordt uitgevoerd door mensen met een vereiste vergunning en onder toezicht van gekozen functionarissen. Lokale wetgeving bepaalt dat het doden zo «snel en efficiënt mogelijk» moet gebeuren. De regering zegt dat de gemiddelde vangst rond de 800 dieren ligt en een geringe impact heeft op de totale griendenpopulatie, die naar verluidt rond de 778.000 dieren ligt.

Hoewel de lokale overheid meer heeft geïnvesteerd in de toeristische sector, blijven visserij en de maritieme sector de belangrijkste economische motor van de Faeröer-eilanden.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be