5 overwegingen bij het kopen van LED spots

Vandaag de dag worden inbouwspots zeker vaker gebruikt in huizen in ons land. Je vindt ze vaak terug in keukens en badkamers, maar de spotjes zijn ook populair in woonkamers en hallen. Al met al is dat best logisch, aangezien ze veel voordelen met zich meebrengen. Dit is al helemaal het geval als je kiest voor LED spots. Natuurlijk wil je op dit vlak geen spijt krijgen van je aankoop, dus zorg ervoor dat je goed nadenkt over de onderstaande overwegingen. Zo weet je zeker dat je de juiste trimless spots in huis haalt! 

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

Besparingen

Als je geïnteresseerd bent in de besparingen die mogelijk zijn door de ombouw naar LED, controleer dan het wattage van je huidige verlichting en vergelijk dit met de LED waarin je geïnteresseerd bent. Vooral in vergelijking met halogeenspotjes zullen LED spots aanzienlijke besparingen opleveren. Natuurlijk zijn veel typen richtbare halogeenlampen nu door de EU verboden vanwege energie-efficiëntieredenen, dus het loont de moeite om een ​​product van goede kwaliteit te kopen dat lang meegaat en het beste licht geeft.  

Locatie

Je moet rekening houden met de locatie van het licht om je te helpen bij het selecteren van het vermogen (W) en of je speciale functies nodig hebt. Voor een hoog plafond is bijvoorbeeld een lamp met een hoger vermogen nodig die meer licht produceert. Ook moet een inbouwspot in een badkamer minimaal een IP44-classificatie hebben. IP staat voor 'Ingress Protection' en het 2-cijferige getal geeft de mate van bescherming tegen het binnendringen van water aan. IP67 zou totale bescherming tegen onderdompeling aangeven. In een badkamer met veel vocht in de lucht is dit uiteraard een belangrijke overweging. 

Schaduw

Een andere regel voor spotjes binnenshuis is 'laat een opening van 1 meter tussen de rand van het plafond en je spots. Plaats ze te dicht bij de muur en je krijgt schaduwen waardoor een kamer er kleiner uit kan zien dan hij is. Natuurlijk zijn regels gemaakt om te worden overtreden en misschien wil je opzettelijk een dramatischer effect creëren door deze te overtreden! Houd in ieder geval hier rekening mee voordat je de inbouwspots plaatst. 

Kleurtemperatuur en -weergave

Het kiezen van de juiste kleurtemperatuur is een zeer persoonlijke beslissing, omdat het de sfeer van een kamer bepaalt. Simpel gezegd is de kleurtemperatuur de kleur van het licht van de lamp. Je kunt op dit vlak zelf bepalen wat je voorkeur geniet. Let overigens ook op de kleurweergave, wat soms zelfs van nog meer belang is. Kleurweergave beschrijft hoe getrouw de kleur van een object onder zonlicht eruitziet bij kunstlicht. 

Levensduur

Een groot voordeel van LED is de zeer lange levensduur van de lamp. Spotjes zijn lastig te vervangen, omdat het vervangen ervan het plafond kan beschadigen en vervangingen moeten worden gemonteerd door een opgeleide elektricien, wat de kosten met zich meebrengt. Met een levensduur van meer dan 30.000 uur zijn LED spots veel beter dan zowel halogeen- (1000 uur) als CFL spots (8000 uur). Dat betekent aanzienlijk lagere onderhoudskosten.