Verdachten die van Flixbus gehaald werden vrijgelaten: «Passagiers hadden discussie over zitplaats»

De drie verdachten op de Flixbus die donderdagmorgen door de politie aan de kant gezet werd in Wetteren nadat een passagier enkele personen hoorde praten over het plegen van een aanslag, zijn vrijgelaten. Dat meldt het parket Oost-Vlaanderen.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Flixbus was van Rijsel onderweg naar Brussel. Een passagier verwittigde de politie nadat hij enkele medepassagiers hoorde praten over het plegen van een aanslag. De bus werd afgeleid naar de verkeerspost van de wegpolitie in Wetteren. De drie personen die zouden gesproken hebben over een aanslag werden opgepakt voor verhoor.

De bus werd aan de buitenkant gecontroleerd en alle inzittenden, 46 personen onder wie de chauffeur, werden één voor één met de handen in de lucht van de bus gehaald. Het voertuig werd daarna binnenin onderzocht met twee explosievenhonden en ook de bagage werd gecontroleerd, maar de sweeping was negatief. «De terreurmelding bleek uiteindelijk vals te zijn, er was discussie ontstaan over een zitplaats», schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag.

«Foute inschatting»

De bus en de passagiers, behalve de opgepakte verdachten, konden kort na 17 uur vertrekken richting Brussel. De drie verdachten werden later vrijgelaten. Er waren geen aanwijzingen dat het om een terreurdreiging ging, zegt het parket. «Het lijkt erop dat er een foute inschatting geweest is van de situatie door de getuige. Die heeft de melding gedaan om goed te doen. We hebben alles onderzocht en de verklaringen nagegaan, maar er zijn geen aanwijzingen dat er effectief sprake was van een terreurdreiging. Er is een bepaalde discussie geweest tussen de melder en de verdachten, die zich misschien sterk uitgedrukt hebben», zegt parketwoordvoerster Hanne Olivier.

De verdachten waren jonge twintigers, zegt het parket. Ze zouden donderdag in Zaventem een vlucht nemen naar Australië, maar die hebben ze gemist, net als verschillende andere passagiers op de bus die connecties misten. Voor de melder zelf zijn er voorlopig ook geen verdere gevolgen omdat er geen sprake was van kwaad opzet.

«Grappen»

Volgens Ann Van de Steen, de advocaat van één van de drie jongemannen, hadden ze een discussie met de melder en hebben ze er daarna grappen over gemaakt. De melder zou daarna vanuit het toilet hebben gebeld naar de politie, maar over een aanslag hebben de drie volgens hun verdediging niet gesproken.

De melder heeft zijn plicht gedaan, zegt het parket in een persmededeling. «Hij handelde waarschijnlijk uit goede bedoelingen en heeft zijn burgerplicht gedaan. Er is geen bewijs gevonden dat er effectief op enig moment een gevaar is geweest voor de openbare veiligheid. Desondanks blijft het steeds nuttig om verdachte situaties bij de politie te melden.»

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be