Afgelopen week was de warmste ooit

De week van 3 tot en met 9 juli was de warmste week ooit. Dat stelt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in een persbericht.

door
Belga
Leestijd 1 min.

De afgelopen week werd het record voor de warmste dag ooit liefst vier keer gebroken. Maandag werd voor het eerst meer dan 17 graden Celsius opgetekend. Dinsdag steeg het kwik wereldwijd tot 17,2 graden, een cijfer dat woensdag werd geëvenaard. Donderdag en vrijdag klom de temperatuur met respectievelijk 17,23 en 17,24 graden nog wat hoger. Al moeten deze laatste twee voorlopige cijfers wel nog bevestigd worden.

El Niño en klimaatverandering

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat afgelopen week volgens de WMO de warmste ooit was. En dit nadat de maand juni ook al als de heetste ooit te boek stond.

Volgens de WMO valt de hitte samen met het begin van El Niño, het natuurverschijnsel waardoor de Stille Oceaan opwarmt. De verwachting is dat de wereldwijde temperatuur daardoor verder oploopt en dat er nog meer weerrecords zullen sneuvelen. De wetenschappers stellen dat klimaatverandering het effect van El Niño versterkt.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be