Anti-dieetdag: Waarom we niet de hele tijd op dieet moeten

6 mei is anti-dieetdag, want soms is het nodig om bewust eensniet met je eten bezig te zijn. «Maandag start ik echt!» «Dit is mijn laatste dieet» Sounds familiar? Geen materie die gevoeliger ligt of meer emoties opwekt bij de meeste mensen dan gewicht. De eeuwige strijd tegen kilo’s die simpelweg geen eerlijke strijd is en er dus geen zou mogen zijn.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Op zaterdag 6 mei steekt de wereld een welgemeende vinger op naar de dieetcultuur. Dit is geen dag om alle remmen los te gooien, maar om aandacht te vestigen op de nog steeds veel te aanwezige maatschappelijke druk om slank te zijn.

Een gezonde levensstijl omvat meer dan enkel afvallen en diëten. Uit onderzoek van Healthy Habits – diëtiste en intuïtief eten coach Celien Rombouts - blijkt dat de meeste vrouwen nog heel erg struggelen met diëten, geluk linken aan een cijfer op de weegschaal en na 5 jaar diëten terug op het oude gewicht zijn of zelfs bijgekomen zijn.

Van de 12.000 respondenten telt bijna 7 op 10 vrouwen calorieën, 46,2% punten en meer dan 43% schrapt koolhydraten uit zijn dieet. Alle goede intenties en inspanningen ten spijt, komt maar liefst 57,6% van de vrouwen binnen de 5 jaar gewicht bij en wegen ze meer dan voor aanvang van het dieet.

Meer dan 83% van de vrouwen voelt zich soms of altijd schuldig als ze chips, koekjes of nootjes eten. 52% overeet zichzelf wekelijks en 51% eet uit emotie. Allemaal factoren die bijdragen aan een negatief zelfbeeld, onhaalbare doelstellingen, falen en in een vicieuze cirkel belande.