Bosbranden in Rhodos: 19.000 mensen geëvacueerd, reisorganisaties annuleren vluchten

Op het Griekse vakantie-eiland Rhodos zijn volgens de Griekse regering zaterdag 19.000 mensen geëvacueerd uit dorpen en hotels vanwege de zware bosbranden, onder wie ook tientallen Belgen. Het gaat om de grootste evacuatieoperatie ooit in Griekenland, laat het kabinet van premier Kyriakos Mitsotakis weten.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

Vooral het zuidoostelijke deel van Rhodos is zwaar getroffen door de bosbranden. Uit voorzorg moesten twaalf dorpen en alle hotels in het gebied ontruimd worden. Volgens de politie werden ruim 16.000 mensen via de weg in veiligheid gebracht, 3.000 anderen werden in boten naar veiliger oorden getransporteerd.

Bij de geëvacueerden waren ook tientallen Belgen, onder wie een zeventigtal toeristen die met reisorganisatie TUI op vakantie zijn op Rhodos. Zij moesten zaterdag uit voorzorg hun hotels verlaten. TUI zoekt op dit moment naar een passende oplossing voor de toeristen. TUI brengt tot en met dinsdag 25 juli ook geen toeristen meer naar Rhodos.

Ook reisorganisaties Sunweb en Corendon brengen voorlopig geen nieuwe reizigers naar Rhodos. Sunweb brengt al zeker zondag en maandag geen reizigers naar Rhodos, bevestigt woordvoerder Tim Van den Bergh. De organisatie heeft ongeveer 250 reizigers op Rhodos die zijn geëvacueerd, onder wie een negentigtal Belgen. «We geven alle klanten de keuze om te blijven of te vertrekken. Als ze willen blijven kan dat in een hotel in het noorden, als ze willen vertrekken kan dat vandaag of ten laatste morgen», aldus de woordvoerder.

Corendon laat tot en met dinsdag geen nieuwe vakantiegangers naar Rhodos afreizen, zegt topman Steven van der Heijden. De reisorganisatie heeft momenteel ongeveer 2.000 vakantiegangers op Rhodos zitten, tweehonderd bevonden zich in het zuiden van het eiland. «Die zijn inmiddels naar het noorden geëvacueerd, op last van de overheid», vertelt Van der Heijden.

Crisiscentrum

Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op de luchthaven van Rhodos een hotspot geïnstalleerd voor gestrande toeristen die vanwege de branden hun identiteitspapieren zijn verloren. Daar kunnen uitreisvergunningen worden uitgereikt. Het Griekse crisiscentrum heeft ook twee telefoonnummers geopend voor buitenlandse toeristen die hun reisgezelschap zijn kwijtgeraakt. Het gaat om +30 210 3681259 en +30 210 3681350.

Rhodos kampt al bijna een week met zware bosbranden die het gevolg zijn van de wekenlange hitte en droogte. Ook in Centraal-Griekenland, het gebied rond de hoofdstad Athene en het eiland Evia geldt er een waarschuwing voor bosbranden.