Na brand in Athene: bosbrand breekt uit op Rhodos

Na de bosbranden in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene, is nu ook vuur uitgebroken op het eiland Rhodos. Zo heeft de brandweer op het geliefde toeristeneiland bekendgemaakt.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op Rhodos, in de Dodekanesos-archipel, brak dinsdagmiddag een brand uit nabij het dorp Apollona, in het bergachtige noorden. Enkele dorpen en een historisch hotel, hotel Elafos, worden geëvacueerd.

Ter plaatse proberen 86 brandweerlui het vuur te blussen. Hiervoor maken ze onder andere gebruik van drie blushelikopters en drie watervliegtuigen.

De branden ten zuidoosten van Athene en die ten noorden van de stad Korinthe lijken gestabiliseerd. Bij Korinthe woedt de brand vlak bij een olieraffinaderij, maar daar is het vuur voorlopig tot staan gebracht, aldus Griekse media.

Volgens de Griekse meteoroloog Theodoros Giannaros zal de situatie door de hitte en droogte nog verergeren. «Morgen (donderdag, nvdr.) neemt het risico op branden misschien iets af, maar tegen het weekend zal het weer heel hoog zijn», aldus Giannaros tegen de staatsomroep ERT.

Giannaros vergeleek de klimatologische omstandigheden met die van 2021, toen vele tienduizenden hectaren bos in het land in vlammen zijn opgegaan. Ook toen was het warm, droog en winderig, hekelt de Griek. «Het ergste moet nog komen.»

Extreme temperaturen in noordelijk halfrond

In het noordelijk halfrond gaan de extreme temperaturen van de voorbije dagen voorlopig niet dalen. In tegendeel: op het Italiaanse vasteland worden temperaturen tot boven de 40 graden voorspeld, Spanje waarschuwt voor extreem gevaarlijke hittegolven in verschillende delen van het land en aan de andere kant van de wereld blijven bosbranden Canada en Californië teisteren.