De gezondheidsvoordelen van het spelen van games

Wist je dat videogames en de spellen van een casino online je gezondheid kunnen verbeteren? Volgens wetenschappers is het waar! Gezond gamen is ook niet beperkt tot fitnessgames. Het kennen van de positieve impact die games op je lichaam kunnen hebben, is de sleutel tot het gebruik van videogames om je gezondheid te verbeteren. Wat zijn precies de gezondheidsvoordelen van het spelen van games? Je leest ze hieronder! 

door
Online redactie
Leestijd 3 min.

Gezichtsvermogen verbeteren 

"Je gaat pijn krijgen aan je ogen als je de hele dag naar dat scherm staart!" Als je elke dag games speelt of naar je telefoon kijkt, heb je deze woorden waarschijnlijk wel eens gehoord. Maar het blijkt dat dit niet allemaal waar is! Een onderzoek uit 2009, uitgevoerd door een groep onderzoekers, stelde vast dat games je gezichtsvermogen daadwerkelijk kunnen helpen in plaats van het te beschadigen. Studieleider Daphne Bavelier stelde vast dat het spelen van actiegames een vaardigheid verhoogt die de contrastgevoeligheidsfunctie wordt genoemd. Met andere woorden, het is het vermogen van de hersenen om het verschil te zien tussen kleurveranderingen. Volgens Bavelier kan het spelen van actiegames na een oogoperatie of het krijgen van corrigerende lenzen zelfs helpen om je ogen sneller te laten genezen!

Besluitvaardigheid verbeteren

Sommige games kunnen je besluitvaardigheid en probleemoplossend vermogen zelfs verbeteren! Een onderzoek uit 2013 stelde vast dat strategiespellen de cognitieve flexibiliteit kunnen verbeteren. Met andere woorden, spelers die van strategie- en resource management-spellen houden, kunnen multitasken en betere, snellere beslissingen nemen. Strategiespellen zijn er in vele vormen. Tijdmanagement-, torenverdedigings- en resourcemanagementspellen zijn allemaal afhankelijk van strategisch denken. Resource management games zijn vooral belangrijk, omdat ze je aan het denken zetten over beslissingen die vergelijkbaar zijn met hoe je elke dag op het werk zou doen. Je verbetert hierdoor dus je besluitvaardigheid en probleemoplossend vermogen.

Geheugen verbeteren

Videogames zijn meer dan alleen leuk om te spelen. Ze kunnen ook een positief effect hebben op het geheugen. Maar niet zoals je zou denken! Een studie uit 2015, uitgevoerd aan de Universiteit van Californië, stelde vast dat het spelen van games de manier waarop de hersenen geheugen vormen, daadwerkelijk zou kunnen stimuleren. Naarmate we ouder worden, wordt het moeilijker voor ons om dingen te onthouden. Mensen die echter een half uur per dag videogames speelden - met name games die zich afspelen in 3D-werelden - zagen hun vermogen om dingen te onthouden toenemen. Games die 3D-omgevingen verkennen, vereisen aandacht voor detail en zijn een geweldige oefening voor je hersenen. Gewoon gamen kan je geheugen verbeteren! 

Stress verminderen

Wist je dat games een waardevolle rol kunnen spelen bij het verminderen van stress en ook kunnen helpen bij depressie? Een onderzoek uit 2011 in de Biofeedback Clinic van ECU bewees precies dat. Na slechts 20 minuten casual games te hebben gespeeld, toonden patiënten de positieve effecten van spelen. Hun hart klopte van opwinding en ontspande zich met kalmerende muziek. Wetenschappers noemen dit verhoogde hartslagvariabiliteit en het houdt rechtstreeks verband met het verminderen van stress. Het kan ook helpen om een ​​hart veerkrachtiger te maken! Onderzoek merkte ook een toename van de hersenactiviteit op die de stemming van spelers over de hele linie verbeterde.