Doden na explosie tijdens rouwdienst in Afghaanse moskee

In het noorden van Afghanistan heeft een explosie plaatsgevonden in een moskee waarbij verschillende slachtoffers gevallen zijn. Volgens Afghaanse media vond in de moskee in de stad Faisabad net een rouwdienst plaats voor de plaatsvervangende gouverneur van het talibanbewind voor de provincie Badachsjan. Maulawi Nesar Ahmad was eerder deze week om het leven gekomen bij een aanslag.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

Nieuwszender Tolo News meldt op basis van info uit het lokale ziekenhuis dat vijftien mensen het leven lieten en vijftig anderen gewond raakten. Volgens mediaberichten is een van de dodelijke slachtoffers de voormalige politiechef van de taliban voor de provincie Baghlan, Safiullah Samim. Volgens informatie van het Duitse persbureau dpa kunnen bij de slachtoffers hooggeplaatste talibanfunctionarissen zijn.

Vermoedelijk aanslag

De extreem-islamistische taliban veroverden in de zomer van 2021 opnieuw de controle over heel het Aziatische land. Ze profiteerden daarbij van de terugtrekking van de internationale, in hoofdzaak Amerikaanse, troepen uit het land. Ze reageerden nog niet officieel op de explosie in Faisabad. Maar volgens een foto waarop dpa een blik kon werpen, zou het om een aanslag gaan. Op het beeld zijn in bloed gedrenkte stukken kledij en brokstukken te zien op de grond. Een andere foto toont een grote rookwolk die zichtbaar is vanop straat.

Rivalen

Reeds voor de taliban opnieuw de macht veroverden, voerde de lokale afdeling van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) aanslagen en aanvallen uit op de taliban. De twee groeperingen zijn al jaren felle rivalen in het land. IS voerde al verschillende aanslagen uit op hooggeplaatste talibanleden.

Lees ooknl