Duizenden mensen getuige van spectaculaire 'Manhattanhenge' in New York (met foto's)

Slechts vier keer per jaar staat de zon perfect uitgelijnd met de rechte straten van Manhattan, in New York. Het is een prachtig tafereel dat ieder jaar duizenden kijklustigen lokt.

In beeld
door
Redactie Online
Leestijd 1 min.

De ‘Manhattanhenge’, ofwel de Manhattanzonnewende, vindt vier keer per jaar plaats. Een keer in de periode van de winterzonnewende (tussen 5 december en 8 januari), en een keer in de periode van de zomerzonnewende (tussen 28 mei en 13 juli), komt de zon op en onder op een perfecte lijn met de rechte straten van Manhattan, die van oost naar west lopen. Met de zonnewende wordt verwezen naar enerzijds de langste dag van het jaar (21 juni), en de kortste dag van het jaar (21 december). De –henge in Manhattanhenge verwijst dan weer naar Stonehenge, het mythische monument in het Verenigd Koninkrijk, waarbij de zon tijdens de zonnewende eveneens perfect afgelijnd is met de steencirkels.

30 mei

In New York was het op 30 mei eindelijk weer zo ver. Duizenden toeristen en inwoners zakten af naar de buurt om het fenomenale spektakel te bezichtigen. Zowel de zonsopgang als -ondergang kon op een massa aan toeschouwers rekenen.