Gevonden brief onder zetelkussen bepaalt erfenisverdeling Aretha Franklin

Een handgeschreven document dat werd teruggevonden onder een kussen van een zetel in het huis van zangeres Aretha Franklin is een geldig testament. Dat heeft de jury van een Amerikaanse rechtbank dinsdag beslist. Die moest een erfenisconflict oplossen tussen de kinderen van de in 2018 overleden ‘Queen of Soul’ oplossen, melden Amerikaanse media.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Franklin liet geen officieel testament achter, maar wel handgeschreven teksten. Die werden pas een tijd na haar dood teruggevonden in haar huis en veroorzaakten een jarenlang conflict tussen haar vier zonen.

Twee documenten

In de moeilijk leesbare documenten lijkt Franklin haar eigendommen te verdelen, zoals haar vastgoed maar ook juwelen, bont, stereoapparatuur en muziekrechten.

Eén document uit 2010 werd teruggevonden in een afgesloten kast. Een ander document, dat dateert van 2014 werd gevonden onder de kussens van de zetel. Twee van de vier zonen van Franklin beschouwen het oudere document als legitiem, de derde zoon verkiest het document van 2014.

Ongelijke verdeling

Beide testamenten lijken de auteursrechten gelijk te verdelen tussen de drie broers. Volgens de krant The New York Times kampt de vierde zoon, de oudste, met mentale problemen en staat hij onder voogdij. Zijn drie broers hebben beloofd om hem bij te staan.

De beslissing van de zeskoppige jury is vooral goed voor Kecalf Franklin en zijn kinderen, die de woning van de zangeres in Detroit zouden erven, net als wagens.

Twist om handtekening

Het proces was geconcentreerd op de handtekening van Franklin op het document van 2014. De ’A. Franklin’ met een lachend gezichtje was volgens Kecalf Franklin typisch voor het geschrift van zijn moeder.

Tot nu toe hebben de beheerders van de erfenis van Aretha Franklin haar schulden afbetaald en achterstallige belastingen betaald, terwijl ze ook haar muziekrechten uitbetaald kregen.