Illegale rave in Frankrijk lokt 30.000 feestvierders

Het aantal bezoekers op de illegale rave Teknival, die afgelopen weekend in Frankrijk plaatsvond, is uiteindelijk zoals verwacht opgelopen tot 30.000 personen. De hulpdiensten hebben er meer dan 250 mensen moeten verzorgen.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Sinds afgelopen donderdag wordt het Franse dorpje Villegongis overspoeld door feestvierders van het technofestival Teknival. Hoewel het festival door de autoriteiten verboden was, hebben zij ervoor gekozen om het feestgejoel niet stil te leggen. De hulpdiensten zijn wel aanwezig op het illegale festival en er wordt water uitgedeeld.

Geen grote incidenten

Tot nog toe hebben er zich geen grote incidenten voorgedaan, maar vijf mensen raakten wel zwaargewond. «Het gaat om ongevallen gelinkt aan de concentratie van mensen op de locatie», zegt de lokale prefect. Zo werd een 40-jarige man overreden, nadat die onder invloed van drank of drugs in slaap was gevallen in het hoge gras. Twee personen werden gebeten door adders en een ander is onwel geworden.

Verder heeft de politie rond de 150 processen-verbaal uitgedeeld voor drugsbezit en een dertigtal voor rijden onder invloed van alcohol of drugs. De politie heeft gewerkt aan een circulatieplan om de uittocht van festivalgangers zondag vlot te laten verlopen. Het parket heeft intussen ook een onderzoek ingesteld tegen de organisatoren.

Teknival is een bekend technofestival dat sinds 1993 elk jaar op een andere plaats wordt georganiseerd. De locatie wordt telkens op het laatste moment bekendgemaakt. De organisatoren vragen geen vergunning aan, waardoor het festival dus illegaal is. De vorige editie vond plaats in mei 2019, waarna de coronapandemie roet in het eten gooide.