Iran: draconische straffen voor vrouwen die hoofddoekregels niet naleven

In Iran riskeren vrouwen binnenkort draconische straffen als ze de regels rond het dragen van een hoofddoek overtreden. Parlementsleden stemden voor de invoering van een controversieel wetsontwerp, aldus staatsagentschap IRNA.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 2 min.

De hervorming van de bestaande wet, die door het parlement werd goedgekeurd voor een periode van drie jaar, voorziet in strengere straffen voor ongehoorzaamheid aan islamitische kledingvoorschriften. In extreme gevallen kunnen celstraffen tot vijftien jaar en boetes van ruim 5.000 euro worden opgelegd. Buitenlandse vrouwen kunnen het land worden uitgezet. Ook wie op sociale media «naaktheid promoot» of «spot met de hijab» zal streng worden bestraft.

Bekende Iraniërs

Eveneens zullen prominente figuren die de regels aan hun laars lappen zwaarder worden aangepakt. Het wetsontwerp spreekt zelfs van beroepsverboden tot vijftien jaar. Justitie zou ook een tiende van hun vermogen in beslag mogen nemen. Tijdens de recente golf van protesten toonden nog veel filmmakers en actrices zich solidair met de vrouwenbeweging.

De regering had het controversiële wetsvoorstel een maand geleden al doorgedrukt en het werd toen al goedgekeurd in een parlementaire commissie. Nu is het voorstel dus ook plenair aangenomen. In een laatste stap gaat de wet nu naar de Raad der Hoeders, een gezaghebbend orgaan dat bestaat uit aartsconservatieve geestelijken dat bepaalt of door het parlement goedgekeurde wetten in overeenstemming zijn met de islam of de grondwet.

Protesten

Het wetsvoorstel werd aangenomen vier dagen na de eerste verjaardag van de dood van Mahsa Amini, een 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw die op 16 september 2022 stierf nadat ze was gearresteerd door de zedenpolitie omdat ze de kledingvoorschriften zou hebben overtreden. Haar dood ontketende een enorme protestbeweging in het land.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be