«In Iran opgesloten Belg zal geruild worden voor Iraniër die in België in de cel zit», vermoedelijk Vandecasteele

Assadolah Assadi, een Iraanse diplomaat die in ons land veroordeeld is tot 20 jaar cel voor het beramen van een terroristische aanslag, zal binnenkort deel uitmaken van een gevangenenruil. Dat melden persagentschappen Reuters en Bloomberg woensdag op basis van een woordvoerder van het Iraanse gerecht.

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ruildeal laat uitschijnen dat het gaat om een uitwisseling met Olivier Vandecasteele, de Belgische ngo-medewerker die al meer dan een jaar onschuldig in onmenselijke omstandigheden opgesloten zit in Iran.

Akkoord

België en Iran sloten onlangs een akkoord over de overbrenging van gevangenen. Dat trad vorige week in werking. Daarmee werd mogelijk gemaakt dat Vandecasteele kon worden geruild tegen Assadi. Die werd in 2021 veroordeeld voor het beramen van een bomaanslag op de Iraanse oppositie in Parijs.

Vandecasteele werd volgens Iraanse media veroordeeld tot 40 jaar cel en 74 zweepslagen. Ons land vroeg begin vorige week officieel de overbrenging van Vandecasteele aan.

Reactie familie

De aankondiging wordt door de familie van Vandecasteele omschreven als een «manier om druk te zetten op de familie en op België».

«Bovendien heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken ons bevestigd dat de aankondiging niets te maken heeft met de huidige gang van zaken», aldus nog Olivier Van Steirtegem, die optreedt als woordvoerder van de familie.

Ook Quickenborne ontkent

Federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne weerlegt de Iraanse mededeling. «Het bericht klopt niet», reageerde Van Quickenborne. «Het is een bericht van een schurkenstaat die gespecialiseerd is in het afleggen van valse verklaringen om te manipuleren en verwarring te zaaien op de kap van onschuldige landgenoten.»