NASA: «vier manen van Uranus hebben mogelijk diepe oceanen»

Op vier manen van de planeet Uranus is mogelijk water te vinden. Onder het oppervlak, een dikke korst ijs, zitten waarschijnlijk oceanen die kilometers diep zijn. Dat denkt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA na metingen.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Uranus, de zevende planeet van ons zonnestelsel, heeft zeker 27 manen. Op de vier grootste - Ariel, Umbriel, Titania en Oberon - zou er water zijn. Ze zijn er groot en warm genoeg voor en kunnen de warmte waarschijnlijk ook vasthouden om bevriezen van het water te voorkomen. Een vijfde maan, Miranda, heeft mogelijk ooit water gehad, maar zou dat zijn kwijtgeraakt.

Leven op Uranus?

Vloeibaar water is volgens wetenschappers een van de belangrijkste voorwaarden voor leven. Daarom is dat het eerste waar ze naar kijken bij de zoektocht naar mogelijk buitenaards leven. Er zijn aanwijzingen dat er water is op de planeet Mars, de dwergplaneten Pluto en Ceres en op enkele manen van Jupiter en Saturnus, maar rechtstreeks bewijs ontbreekt. Dat harde bewijs is er ook nu niet. De NASA heeft computermodellen gebruikt voor het analyseren van oude metingen van de sonde Voyager 2, die in 1986 langs Uranus vloog.