PKK eist aanslag in Ankara op

De Koerdische PKK heeft de aanslag in de Turkse hoofdstad Ankara opgeëist. Dat doet de beweging in een verklaring die gepubliceerd werd door het persbureau ANF, dat banden heeft met de PKK.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Bij de aanslag, in de buurt van het parlement en vlak bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, raakten zondagochtend twee agenten gewond.

«Een van de terroristen blies zichzelf op en de andere werd geneutraliseerd. Twee van onze politieagenten raakten lichtgewond door de vlammen die door de explosie werden veroorzaakt», zei het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken op X, voorheen Twitter.

Voor zondag stond in Ankara de start van het nieuwe parlementair jaar gepland. President Recep Tayyip Erdogan hield er een toespraak waarin hij zei dat terroristen hun doel nooit zouden bereiken. Hij haalde in de toespraak ook nog eens uit naar de Europese Unie.

Toetreding Zweden tot NAVO

Tijdens dit parlementaire jaar moet het parlement de toetreding van Zweden tot de NAVO goedkeuren. Het standpunt van president Erdogan is niet duidelijk. Hij beweert dat alleen het parlement kan beslissen of het veto al dan niet wordt opgeheven. Ankara eist dat Zweden harder optreedt tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Volgens de staatsomroep TRT wordt er binnenkort ook gestemd over de inzet van het Turkse leger in Irak en Syrië.

De PKK, die sinds 1984 een gewapende strijd voert tegen de Turkse staat voor culturele en politieke rechten en zelfbeschikking voor de Koerden in Turkije, wordt door Turkije en het westen als terreurgroep beschouwd. Koerden maken tussen de 10% en 25% van de Turkse bevolking uit. Het vredesproces tussen Ankara en PKK liep in 2015 met een sisser af.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be