Russen melden dodelijk «noodgeval» op Krimbrug, Oekraïense geheime dienst en marine claimen aanval

Op de Krimbrug heeft zich volgens de Russisch autoriteiten een «noodgeval» voorgedaan. Het verkeer op de kilometerslange brug is stilgelegd, zo maakte de Russische gouverneur van de Krim, Sergej Aksjonov, maandagmorgen bekend op zijn Telegram-kanaal. Zeker twee mensen zouden om het leven zijn gekomen. Een bron binnen de Oekraïense geheime dienst SBU heeft intussen tegenover persbureau AFP verklaard dat de SBU en marine achter de aanval zitten op de brug over de Straat van Kertsj.

Breaking
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De Krimbrug verbindt het Oekraïense schiereiland, dat in 2014 geannexeerd werd door Moskou, met het Russische vasteland. «Een noodgeval heeft zich voorgedaan ter hoogte van de 145e pijler», aldus Aksjonov. Verdere details over wat het noodgeval precies inhoudt, gaf hij niet. «De ordediensten en alle betrokken diensten zijn aan het werk.»

Bij het incident zijn een man en een vrouw uit Belgorod om het leven gekomen, zegt Vjatsjeslav Gladkov, de gouverneur van die Russische regio. Hun minderjarige dochter zou lichte verwondingen hebben opgelopen. «We hebben op het internet allemaal de video gezien van een beschadigde wagen met een nummerplaat uit Belgorod», meldt hij op Telegram.

Verkeer stilgelegd

Volgens het Russische ministerie van Mobiliteit is er geen schade aan de steunpilaren van de brug, maar is de rijweg wel beschadigd. Het Russische nieuwsagentschap Tass meldt dat zowel het auto- als het treinverkeer over de brug is stilgelegd.

De zowat 19 kilometer lange brug over de Straat van Kertsj raakte in oktober 2022 door een explosie zwaar beschadigd, maar werd vervolgens weer hersteld. Eind mei gaf de Oekraïense geheime dienst voor het eerst zijn betrokkenheid toe bij die ontploffing.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari vorig jaar is de Krim al herhaaldelijk het doelwit geweest van Oekraïense droneaanvallen. Moskou gebruikt het schiereiland als militaire uitvalsbasis.

Drones

Een bron binnen de Oekraïense geheime dienst SBU heeft intussen tegenover persbureau AFP verklaard dat de SBU en marine achter de aanval zitten op de brug over de Straat van Kertsj. De brug is aangevallen met speciale «oppervlaktedrones». Het Kremlin spreekt van een terreurdaad.

De geheime dienst verkondigde dat de brug «weer was gaan slapen». De krijgsmacht had eerder laten weten niets met de aanslag te maken te hebben en suggereerde dat de Russen zelf achter de aanslag op hun brug zaten.

Ondanks de gespannen situatie blijft de Krim, die alleen met de auto of de trein te bereiken is, een populaire bestemming voor Russische vakantiegangers. Aksjonov riep mensen op om kalm te blijven. Inwoners en toeristen die willen vertrekken, zouden een alternatieve route moeten nemen via de door Rusland bezette gebieden in het zuiden van Oekraïne.

Alles wat je echt wilt weten op Metrotime.be