Schade van cocaïne vaak miskend als zeldzame neusaandoening

Cocaïnegebruik neemt toe in België, en het kan een reeks ernstige nadelige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder aanzienlijke schade aan de sinus en neus. Maar een nieuwe studie suggereert dat dit gevolg routinematig verkeerd wordt gediagnosticeerd als een zeldzame maar verder niet-bedreigende neusziekte.

door
Redactie online
Leestijd 2 min.

Cocaïne is één van de populairste drugs in Europa, en België is daar geen uitzondering op. Het witte poeder wint bovendien al jaren aan populariteit. Maar naast de gekende verslavende effecten kan het ook blijvende schade veroorzaken aan de neus van de gebruiker.

Het frequente gebruik van cocaïne zorgt ervoor dat de hersenen zich aanpassen aan de stof, zodat de beloningsroute minder gevoelig wordt, wat samenvalt met veranderingen in de stemming wanneer ze de drug niet gebruiken. Dit betekent dat gebruikers steeds prikkelbaarder en ongelukkiger worden als ze niet onder invloed zijn, waardoor ze meer van de drug zoeken in plaats van zich te concentreren op alledaagse activiteiten, zoals relaties, eten en andere sociale verwachtingen.

Verkeerde diagnose

Cocaïne veroorzaakt ook schade aan organen, vooral aan het hart, en wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op een beroerte. Maar in deze laatste studie ontdekten onderzoekers dat de schade die cocaïnegebruik veroorzaakt aan de sinus- en neusholtes vaak verkeerd wordt gediagnosticeerd als Granulomatosis With Polyangiitis (GPA).

GPA veroorzaakt ontsteking van de bloedvaten in de neus, sinussen, keel en longen. De aandoening, die oorspronkelijk Wegener's granulomatose heette, behoort tot een groep bloedvataandoeningen die bekend staat als vasculitis. Het kan door iedereen worden ontwikkeld, ook door kinderen, maar komt het meest voor bij volwassenen. Hoewel het niet met zekerheid bekend is, zijn er aanwijzingen dat GPA wordt veroorzaakt door een probleem met het immuunsysteem, wat betekent dat het vaak wordt behandeld met immunosuppressiva.

Schadelijk

Volgens de nieuwe studie blijkt dat cocaïnegebruik de productie van specifieke antilichamen uitlokt die leiden tot klinische symptomen die sterk lijken op die van GPA-patiënten. Deze symptomen, in combinatie met vermoeidheid, huiduitslag en artralgie - gewrichtspijn - maken het voor artsen moeilijk om de schade veroorzaakt door drugsgebruik correct vast te stellen.

GPA is ongewoon en komt voor bij ongeveer drie op de 100.000 mensen. De resultaten van deze studie suggereren dat de verkeerde diagnose van door cocaïne veroorzaakte ziekte ernstig is, aangezien de soorten behandeling die voor GPA worden gebruikt gevaarlijk kunnen zijn voor hardnekkige cocaïnegebruikers.