«Soldaat stak grens Noord-Korea over vanwege slecht gevoel tegenover VS»

Pyongyang heeft gezegd dat de Amerikaanse soldaat die vorige maand zonder toestemming Noord-Korea binnenkwam, dat deed om hij slechte gevoelens had ten opzichte van het Amerikaanse leger.

door
Belga, Redactie Online
Leestijd 1 min.

Op 18 juli stak de 23-jarige soldaat Travis King zonder toestemming de gedemilitariseerde zone (DMZ) over, die de twee Korea’s scheidt. Beide landen zijn officieel nog altijd in oorlog sinds een conflict in de jaren 50. Niet lang voor zijn geruchtmakende actie had King twee maanden vastgezeten in een Zuid-Koreaanse gevangenis.

King gaf toe dat hij Noord-Korea illegaal was binnengedrongen, meldden staatsmedia dinsdag, onder verwijzing naar een onderzoek naar de gebeurtenissen door Pyongyang.

«Onmenselijke behandeling»

Volgens het Noord-Koreaanse onderzoek bekende de soldaat dat hij het land was binnengekomen «omdat hij een slecht gevoel had bij de onmenselijke behandeling en rassendiscriminatie binnen het Amerikaanse leger», aldus staatspersbureau KCNA.

King zocht asiel in Noord-Korea of een derde land «en zei dat hij teleurgesteld was in de ongelijke Amerikaanse samenleving», meldde KCNA.

Het is de eerste keer dat Noord-Korea heeft bevestigd dat King in het land is. Eerder had Pyongyang enkel bevestigd het Amerikaanse verzoek over de kwestie te hebben ontvangen. Waarnemers zijn al weken verbijsterd over de zaak van de jonge Amerikaanse soldaat.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be