Spanje kreunt onder de hitte: «kwik klimt mogelijk tot 40 graden»

In Spanje klimt het kwik dezer dagen tot ver boven de dertig graden. Bijzonder heet was het woensdag in Sevilla, Córdoba en andere gebieden in de regio Andalusië in het zuiden van het land. In de late namiddag worden daar maximumtemperaturen tot 36 graden verwacht, deelt de meteorologische dienst Aemet mee. Al maandag werden zomertemperaturen bereikt.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het hoogtepunt van de hitte, het gevolg van «een zeer warme en droge luchtmassa van Noord-Afrikaanse oorsprong», wordt pas donderdag en vrijdag verwacht, met temperaturen tot 39 graden, waarschuwt Aemet. De weerdienst houdt rekening met de heetste aprildagen sinds 1950. «In principe lijkt het er niet op dat de kaap van de 40 graden gerond wordt, maar het is niet uitgesloten», zegt Aemet-woordvoerder Rubén del Campo in de online krant El Confidencial.

Verhoogd risico bosbranden

Het extreme weer, dat steeds vaker voorkomt en terug te voeren valt tot door de mens veroorzaakte klimaatverandering, verhoogt het risico op bosbranden, samen met de droogte die al maanden aanhoudt in delen van Spanje, zegt Aemet.