Toeristenkamers Airbnb of Booking steeds vaker misbruikt voor sekswerk

Steeds meer sekswerkers kiezen voor privéontvangst en almaar vaker maken ze daarvoor gebruik van gastenkamers via online platformen. Eigenaars en buren zijn niet altijd op de hoogte van wat er zich in hun gebouw afspeelt. Net die anonimiteit is wat buitenlandse sekswerkers aantrekt, maar dat heeft ook een keerzijde. Georganiseerde mensenhandel blijft zo immers makkelijker onder de radar, schrijft Gazet van Antwerpen.

door
Belga, Redactie online
Leestijd 2 min.

Volgens de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) boeken (buitenlandse) sekswerkers almaar vaker een kamer via online platformen als Booking.com of Airbnb. «Vooral in de grote steden is het fenomeen enorm populair», klinkt het. «Zeker in Brussel, Antwerpen, Gent en Hasselt stuiten we bij acht op de tien controles op thuisontvangst in een toeristisch verblijf», vertelt een onderzoeker. «Wie illegaal aan de slag is, wil liever niet opvallen. Daarom verblijven veel sekswerkers maar enkele dagen op één locatie om zich daarna te verplaatsen naar een ander toeristisch verblijf. Dat belet onder andere dat buren iets zouden doorhebben», klinkt het.

Europese aanpak nodig

Ook hulporganisatie Payoke is bezorgd over de toename van sekswerk vanuit toeristische verblijven. «Dit probleem moet op Europees niveau worden aangepakt. Het gaat immers over grote internationale platformen die dit faciliteren en die actief zijn over heel Europa», klinkt het daar.

Eerste stap

Op Belgisch federaal niveau zette de bijzondere Kamercommissie mensenhandel woensdag alvast een eerste stap. In haar aanbevelingen stuurt ze aan op een plan dat mensenhandel in zowel de hotelsector als via toeristisch kortetermijnverhuur moet tegengaan.