Turkse hoofdstad Ankara opgeschrikt door zware explosie, PKK eist aanslag op (video)

De Turkse hoofdstad Ankara is vanochtend opgeschrikt door een zware explosie. Die vond plaats in de buurt van het parlement. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om «een terroristische aanslag». Twee agenten raakten gewond. Intussen heeft de Koerdische PKK de aanslag opgeëist.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

«Twee terroristen reden rond 9u30 (8u30 Belgische tijd) in een licht militair voertuig voor de toegangspoort van het directoraat Algemene Veiligheid van ons ministerie van Binnenlandse Zaken en pleegden een bomaanslag», aldus het ministerie. De PKK wordt door Turkije en het westen als terreurgroep beschouwd.

«Een van de terroristen blies zichzelf op», zei het ministerie op X, voorheen Twitter. De andere werd naar verluidt tegengehouden. Zo werd een tweede explosie voorkomen.

Symbolisch belangrijke dag

Twee politieagenten raakten lichtgewond bij een vuurgevecht na de explosie in het centrum van de hoofdstad en worden behandeld, aldus de minister. Yerlikaya riep mensen op om foto’s van het incident op sociale media te verwijderen.

Het motief van de daders is nog niet duidelijk. De aanslag gebeurde op een symbolisch belangrijke dag. Het Turkse parlement heropent na het zomerreces. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal naar verwachting ook aanwezig zijn bij de opening.

Schoten en verdachte pakketten

Turkse media berichten dat er ook schoten gehoord werden in de wijk rond het parlement, waar een aantal ministeries gevestigd zijn. Verschillende politievoertuigen en ambulances zijn naar de wijk gestuurd, die volledig is afgesloten.

Na de aanslag in Ankara heeft de Turkse politie enkele «verdachte pakketten» gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Er is dus geen reden tot paniek, laat ze weten op X. Volgens de Turkse zender NTV gaat het ook om explosieven die de tweede aanvaller op zijn lichaam droeg.

Bloedige geschiedenis

Turkije kent een geschiedenis van terroristische aanslagen. In november vorig jaar kwamen zes mensen om bij een aanslag in het centrum van Istanboel. Turkije gaf toen Koerdische militanten de schuld van de aanval.

2016 was een uitzonderlijk zwart jaar voor Turkije. Toen vonden er meer dan tien aanslagen plaats en bij verschillende daarvan kwamen tientallen personen om het leven. Op 28 juni van dat jaar werden 45 mensen gedood bij een aanslag op de internationale luchthaven en op 31 december opende een man het vuur in een nachtclub in Istanboel. Die twee aanslagen werden opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be