Unia ziet dossiers over fysiek geweld tegen lgbtq+-personen toenemen

Het interfederaal gelijkekansencentrum Unia heeft in 2022 24 haatmisdrijven met fysiek geweld tegen lgbti+-personen behandeld. Dat is het hoogste aantal van de voorbije vijf jaar, klinkt het woensdag in een persbericht. Unia pleit voor een nieuw interfederaal actieplan rond discriminatie en geweld tegen lgbti+-personen en een wijziging van het strafwetboek om zich zo ook burgerlijke partij te kunnen stellen als het slachtoffer is overleden.

door
Belga
Leestijd 1 min.

In totaal opende Unia vorig jaar 137 dossiers gelinkt aan seksuele oriëntatie, waaronder 57 voor haatspraak. Unia behandelde ook 54 dossiers over haatmisdrijven tegen lgbti+-personen. In 24 dossiers (44%) was er daarbij sprake van fysiek geweld. Daarmee ligt dat aandeel een pak hoger dan bij haatmisdrijven voor andere criteria.

Hervorming grondwet

«Ondanks de vooruitgang op juridisch vlak worden lgbti+-personen nog dagelijks blootgesteld aan vooroordelen, beledigingen en zelfs haatspraak», stelt Unia. Daarom roept het gelijkekansencentrum op tot een dringende herziening van artikel 150 van de grondwet. Op die manier kunnen daders correctioneel vervolgd worden in plaats van via een omslachtige assisenprocedure.