Voel je je veilig in je buurt? Dan verlies je sneller gewicht!

Als je je veilig voelt in de buurt waar je woont, verlies je meer gewicht. Dat blijkt uit een Nederlandse studie, die op het dertigste Europees Congres over Obesitas (ECO) in Dublin wordt voorgesteld.

Studie
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Een lagere socio-economische status, die mee bepaald wordt door de omgeving waarin iemand leeft, is een bekende risicofactor voor obesitas. Voor obesitaspatiënten helpen dieet- en bewegingsprogramma’s om hun levensstijl te veranderen. Tot nog toe was er weinig geweten over de invloed van de omgeving op veranderingen in levensstijl. Daarom heeft deze studie de relatie onderzocht tussen buurtkenmerken en gewichtsverandering.

Veiligheid en sociale cohesie

122 mensen met obesitas hielden zich gedurende anderhalf jaar aan dieet- en bewegingsadvies. Hun gewicht en omtrek werden opgemeten bij de start van het onderzoek, na 10 weken en na anderhalf jaar. Voor de start van het onderzoek beoordeelden de deelnemers hun wijk op vijf factoren: veiligheid, aantrekkelijkheid, sociale cohesie, toegang tot winkels en toegang tot sportfaciliteiten.

Mensen die hadden aangegeven dat ze zich veilig voelen in hun buurt, verloren aanzienlijk sneller en meer gewicht. Dat was ook het geval bij mensen die een grotere sociale cohesie voelden. Beide resultaten waren onafhankelijk van geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.

Minder beweging en ongezond eten

Onderzoekster Boëlle Brouwer van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam verklaart de impact van een onveilig gevoel. «Mensen die zich onveilig voelen, gaan zich minder snel naar buiten begeven en daardoor minder bewegen. Een onveilig gevoel zorgt ook soms voor stress, waardoor mensen ongezonde eetgewoontes aannemen en dus bijkomen.» Sociale cohesie motiveert dan weer mensen. «Als je je gesteund voelt door je omgeving, houd je gezond gedrag makkelijker vol.»