Wat je moet weten als je voor het eerst mama wordt

Een baby verwelkomen in je leven is een nieuwe wereld die open gaat. Maar voor het eerst mama worden kan wat overweldigend zijn. Er komt namelijk veel op je af. Er zijn zoveel nieuwe dingen te leren en ontdekken. In dit artikel delen we enkele belangrijke dingen met je mee die je moet weten als je voor het eerst mama wordt. Of je nu nog zwanger bent of net bevallen bent, deze tips kunnen je helpen om het moederschap te omarmen.
door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Vergeet niet om voor jezelf te zorgen

Eens je baby er is, is het makkelijk om op te gaan in de zorg van je baby, waardoor je je eigen behoeften verwaarloosd. Maar onthoud dat zelfzorg essentieel is voor het welzijn van jou én je baby. Neem dus voldoende tijd om uit te rusten, gezond te eten en te bewegen. Wees ook niet bang om ondersteuning te vragen bij je vrienden en familie, zij zullen staan popelen om even op je kleintje te mogen letten. Het is heel normaal om als nieuwe mama overweldigd te zijn van de verantwoordelijkheden die komen kijken bij het ouderschap. Tijdens en na de bevalling moet je namelijk enkele zaken in orde brengen, waaronder kraamgeld, geboorteaangifte, ouderschapsverlof,… die tijd en aandacht van je opeisen. 

De eerste dagen na de bevalling

De eerste dagen na de bevalling kunnen fysiek en mentaal uitdagend zijn. Je moet namelijk heel wat in orde brengen. Waar je allemaal recht op hebt, lees je verder in dit artikel. Het is dus heel normaal dat je je vermoeid en overweldigd voelt. Het is belangrijk dat je onthoudt dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Neem enkele dagen voldoende rust en vraag ook hulp bij de verzorging van je baby. 

Hou de eerste dagen contact met je verloskundige of gynaecologe. Deze persoon kan jou advies geven zodat de herstelling van jou en je baby vlot verloopt. Wees ook niet te streng voor jezelf. Moederschap is een leerproces en het is normaal dat je je soms onzeker voelt. Vertrouw op je instincten en wees geduldig met jezelf. 

Waar heb je recht op?

Bij een zwangerschap komen heel wat praktische zaken kijken. Je moet heel wat formaliteiten in orde brengen voor de geboorte van je kindje. Informeer je ook op voorhand waar je allemaal recht op hebt. Wat moet je bijvoorbeeld allemaal regelen? Als eerste heb je recht op een startbedrag dat deel uitmaakt van het groeipakket, vroeger ook wel bekend als kinderbijslag. Je kan heel eenvoudig online je kraamgeld aanvragen. Verder zoek je best tijdig een crèche of onthaalmoeder. Zij werken namelijk met wachtlijsten die soms lang oplopen. Licht ook tijdig je werkgever en ziekenfonds in. 

 

News

meer News