Zo bepaal je hoeveel je ongeveer kunt lenen voor een huis

Ben je voornemens op korte termijn je eerste huis te kopen? In dat geval breekt er een spannende periode voor je aan. Bij de aankoop van een woning dient met verschillende zaken rekening te worden gehouden. Waar wil je gaan wonen? Naar wat voor type woning zoek je, een appartement of bijvoorbeeld tussenwoning? Hoe hoog zal de hypothecaire lening van de bank maximaal zijn? Enzovoorts. Er valt online veel informatie te vinden over de zaken die geregeld moeten worden rond het kopen van een woning. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je berekent hoeveel je maximaal kunt lenen. Handig, wanneer je de zoektocht naar jouw droomwoning binnenkort wilt gaan starten. 

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Berekening van maximale hypothecaire lening 
Hoeveel kan ik lenen? Vaak is dit de eerste vraag die woningzoekenden hebben, wanneer ze een afspraak maken bij een adviseur. Gek is dat niet, daar dit grotendeels bepaalt naar wat voor woning je kunt gaan zoeken in de komende periode. Voor een indicatie van je maximale hypothecaire lening hoef je geen afspraak te maken bij een adviseur; er zijn online tools die je hierbij helpen. Bij het uitvoeren van een simulatie van je maximale hypothecaire lening in zo’n tool, dien je vooraf een aantal gegevens in te voeren. Denk aan je inkomen, het inkomen van je partner en de waarde van lopende leningen. Afhankelijk van de duurtijd die je kiest zie je vervolgens hoeveel je ongeveer zal kunnen lenen voor de aankoop van een woning. 

Houd er rekening mee, dat aan zo’n berekening geen rechten kunnen worden ontleend. De definitieve berekening wordt door de adviseur uitgevoerd, waarbij deze met veel meer factoren rekening houdt dan slechts je inkomen en de waarde van lopende leningen. 

Advies vragen bij een adviseur 
Het is om deze laatste reden heel verstandig niet te lang te wachten met het maken van een afspraak bij een adviseur. In een persoonlijk gesprek vertelt deze meer over de factoren, die bepalen wat je maximale hypothecaire lening is. Denk bijvoorbeeld ook aan je vakantiegeld, een bedrijfswagen en maaltijdcheques. Op het oog zijn het details; in de praktijk kan het echter wel degelijk een significant verschil maken bij de berekening van je maximale hypothecaire lening. Een woning die voorheen te duur leek te zijn, blijkt nu plotseling binnen je budget te vallen. 

Tip: verdiep je alvast eens in de verschillende soorten hypotheken waaruit je kunt kiezen bij de aankoop van een huis. 

News

meer News

Spotlight

Hoe saai is jouw datingprofiel?

Iedereen die single of poly is, zit tegenwoordig op een datingapp om nieuwe mensen te leren kennen. Maar hoe weet je of jouw datingprofiel niet te saai is? Maak kennis met de tegenhanger van de ‘red flags’, de ‘beige flags’.

meer Spotlight