28-jarige proefpersoon van "ons" coronavaccin overleden

Een 28-jarige Braziliaan die als proefpersoon een vaccin in ontwikkeling tegen het coronavirus gehad zou hebben, is overleden. Het Nationale Agentschap Gezondheidstoezicht (Anvisa) heeft dit bekendgemaakt. De man kreeg echter een placebo, waardoor de proeven gewoon kunnen doorgaan.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 1 min.

Anvisa stelt op de hoogte te zijn gesteld op 19 oktober en mag naar eigen zeggen om verscheidene redenen verder geen informatie over de patiënt verstrekken. De proefpersoon was betrokken bij de ontwikkeling van een vaccin door AstraZeneca-Oxford.

Placebo

Het overlijden van de Braziliaan leidt echter niet tot het stopzetten van de proeven met het beoogde vaccin, berichtte de bij de ontwikkeling betrokken Universiteit van Oxford. Dit is in overleg met de Braziliaanse toezichthouders besloten, zo liet de Engelse universiteit weten. Een anonieme zegsman stelde dat de Braziliaan wel betrokken was bij onderzoek, maar geen vaccin had ingenomen.

Proeven in de VS met het middel liggen al meer dan een maand stil. Het onderzoek naar dit mogelijke vaccin werd stilgelegd toen een proefpersoon in Engeland ziek werd in september. Het is echter recent weer hervat in Brazilië, India, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.