4.000 pensioenbetogers in Brussel, pensioenminister Bacquelaine bijt van zich af

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brusselse politie heeft 4.000 deelnemers geteld aan de pensioenbetoging van de vakbonden vandaag in de hoofdstad. Dat meldt de zone Brussel Hoofdstad Elsene via Twitter. De drie grote vakbonden voeren vandaag actie tegen het pensioenbeleid van de federale regering en tegen het uitblijven van een regeling over vervroegd pensioen voor zware beroepen. ACV, ABVV en ACLVB verwachten zelf 10.000 mensen, luidde het voor aanvang.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront ontmoet en bijt behoorlijk van zich af. Volgens hem maakt de regering net werk van de centrale eis van de vakbonden, met name "waardige pensioenen op een redelijke leeftijd".

De vakbonden verzetten zich onder meer tegen de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Maar die verhoging is volgens Bacquelaine net nodig om "de pensioenen van de kinderen en kleinkinderen te garanderen". "Niets ondernemen zou onverantwoord zijn en zou zonder twijfel ons land ertoe brengen om, net zoals andere Europese landen, de pensioenbedragen te verminderen. Dit scenario willen wij niet", aldus Bacquelaine.

De MR-minister weerlegt ook dat iedereen tot zijn 67ste zou moeten werken. Bacquelaine: "Diegenen die vroeg zijn beginnen werken of diegenen waarvan de functie erkend wordt als zwaar, zullen nog steeds de mogelijkheid hebben om vroeger uit te treden, en dit vanaf de leeftijd van 60 jaar".

Bacquelaine verzet zich ook tegen de kritiek op de regeling rond de zware beroepen. Hij hekelt daarbij onder meer dat de vakbonden betogen terwijl het overleg nog loopt.

"Makkelijke slogans en een angstwekkend discours maken zonder twijfel deel uit van de tijdgeest", sneert de pensioenminister. "De regering en ik nemen onze verantwoordelijkheid op om een waardig pensioen te garanderen op een redelijke leeftijd voor de huidige en toekomstige werkenden. Dat is de waarheid", besluit Bacquelaine.

bron: Belga