Alarm! Er dreigt een koffietekort

Stel je voor dat je elke dag moet opstaan, maar zonder je favoriete kop koffie. En ook op de werkvloer moet je een hele dag fris en fruitig zijn zonder te slurpen van het zwarte goud. Het scenario klinkt ondenkbaar, maar is wel degelijk toekomstmuziek.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Jaarlijks worden er meer dan 2.25 miljard kopjes koffie gedronken per dag, en de meest gebruikte boon om ons te voorzien van die godendrank is de Arabica boon. Jammer genoeg kan de Arabica koffieplant niet overal groeien, alleen in hooglanden als Ethiopië, Brazilië en Colombia. Maar wetenschappers waarschuwen dat het in deze streken steeds moeilijker wordt om de koffieplant te laten bloeien. De boosdoener? De opwarming van de aarde.

In een nieuw rapport van The Climate Institute of Australië leggen de experten uit dat extreme stormen ziektes en schimmels als de Coffee Leaf Rust helpen verspreiden. Door lange, droge periodes en stijgende temperaturen zullen de problemen alleen maar toenemen.

In het worst case scenario zouden de helft van alle geschikte koffiegebieden niet meer bruikbaar zijn tegen 2050. Tegen 2080 zouden alle Arabicaplanten uitgestorven zijn.

Foto Pexels

News

meer News

Spotlight

Zeven op de tien Vlamingen vinden het moeilijk motorrijders tijdig op te merken

Zeven op de tien Vlaamse autobestuurders vinden het moeilijk om motorrijders op de weg tijdig op te merken. Omdat het voorjaar voor veel motorrijders het moment is om zich weer op de baan te begeven, roepen de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) automobilisten in een nieuwe campagne op om te «kijken kijken» en zo elke motorrijder te zien.

meer Spotlight