AlleenMama lanceert eisenbundel voor structurele verbetering positie alleenstaande ouder

door
Belga
Leestijd 1 min.

Betaalbare kinderopvang en huisvesting, maximumfactuur voor middelbare scholen, sociale en fiscale voordelen en financieel interessantere ouderschapsverloven zijn enkele van de eisen die het recent opgerichte AlleenMama donderdag in Kessel-Lo (Leuven) in de vorm van een petitie heeft gelanceerd. Aanleiding is de Internationale Dag van de Alleenstaande Ouder.

AlleenMama werd opgericht door enkele vrouwen uit het Leuvense en ijvert voor structurele maatregelen ter verbetering van de levenskwaliteit en positie van een alleenstaande ouder. Dit is volgens de nieuwe beweging noodzakelijk vermits alleenstaande ouders, die een derde uitmaken van de Belgische huishoudens, een verhoogd armoederisico lopen. Ze besteden liefst 63 procent van hun inkomen aan hun kinderen, terwijl dat voor tweeverdieners slechts 38 procent is. Ook voor huisvesting betalen ze veel meer dan het gemiddelde van een derde. In geval van een privéwoning loopt dit zelfs op tot gemiddeld 48 procent.

In de petitie worden als speerpunten naar voor geschoven: betaalbare en flexibele kinderopvang, betaalbare en geschikte huisvesting, vlottere toegang tot huisvestingsmaatregelen en sociale huisvesting, sociale (en fiscale) voordelen en tegemoetkomingen voor de (werkende) alleenstaande moeder, maximumfactuur voor middelbare scholen, financieel interessantere ouderschapsverloven voor alleenstaanden, een betere work-life-balance zodat er mee tijd vrijkomt voor zelfzorg, centralisering van informatie en hulp voor alleenstaande ouders, het betrekken van ervaringsdeskundigen bij uitstippelen van het beleid...

Meer informatie: alleenmama.jimdo.com en facebook.com/eenoudergezin.

bron: Belga