In Amsterdam kun je in kunstwerken overnachten

door
Roald
Leestijd 2 min.

Vandaag is in Amsterdam de openluchttentoonstelling Urbancampsite geopend, waar je kan overnachten in de kunstwerken die er tentoongesteld worden.

Kunstenaars, ontwerpers en architecten hebben veertien bijzondere objecten gebouwd die tezamen een alternatieve camping vormen. Zo is er de Val Ross, een oude silo met een klein raampje waardoor je de hemel kan zien. Of de Trampotent en de Superfire, een bed dat verwarmd wordt door een vuur.

Net als op iedere camping is er ook een sanitairgebouw, maar in dit geval is het erg bijzonder. Kunstenaar Joep van Lieshout bouwde de Tribal Toilet Tower, waar men kan douchen met gefilterd water uit het aangrenzende IJmeer.

Hergebruik van oude materialen staat bij deze tentoonstelling centraal. Het idee ontsproot aan de breinen van Annette van Driel en Francis Nijenhuis. Zij gaan al jaren kamperen met hun gezinnen en koesterden de wens om ooit zelf een camping te openen. "Maar we wisten stiekem wel dat het er waarschijnlijk nooit van zou komen," zei van Driel.

"En op een nacht bedacht ik dat we evengoed een camping konden openen in Amsterdam." Maar een doodgewone camping was niet interessant genoeg. "We wilden een speciale camping waarvoor mensen naar hier zouden trekken die hier normaal niet komen."

De openluchttentoonstelling moet naast campinggasten een zo breed mogelijk publiek trekken. Het doel is om bezoekers een andere kijk te geven op de omgeving.

"Waar eerst niets speciaal was, is er nu opeens kunst en leven," zeggen de bedenkers. Je kan alle kunstwerken ook van binnen bekijken. Om die reden zijn de openingsuren een beetje verlaat. De camping is open van 10:00u tot 18:00u zodat overnachters niet voor dag en dauw gestoord worden.