Annelien Coppieters wint Vlaamse Scriptieprijs naar thuisgevoel in hulpvoorzieningen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Annelien Coppieters, die orthopedagogie studeerde aan HoGent, heeft de Vlaamse Scriptieprijs gewonnen voor haar bachelorproef over het thuisgevoel in jeugdhulpvoorzieningen. Ze bracht een groot deel van haar jeugd in de jeugdhulp door en startte voor haar onderzoek vanuit haar eigen ervaring. De orthopedadoge baseerde zich op een onderzoek van SOS Kinderdorpen en Cachet vzw. "Daarin formuleerden jongeren met een jeugdhulpervaring enkele verzuchtingen, waaronder 'geef mij een thuis'. Door mijn eigen jeugdhulpervaring wist ik hoe belangrijk dit was", klinkt het.

Coppieters koos er bewust voor om geen experten aan het woord te laten, maar de stem van de jongeren te laten horen. Ze gebruikte hiervoor verschillende onderzoeksmethoden. Aan een aantal jongeren gaf ze een fototoestel om hun visie in beeld te brengen. Ook begeleidde ze groepsgesprekken en voerde ze een online enquête uit bij 137 jongeren. Daaruit bleek dat bijna de helft van de jongeren in de jeugdhulp zich niet thuis voelt, tegenover slechts 15 procent van de jongeren die thuis opgroeien.

Er zijn verschillende redenen waarom jongeren zich niet thuis voelen in de jeugdhulp. Zo verhuist meer dan de helft minstens vijf tot wel twaalf keer naar een andere voorziening, die bovendien vaak op een weinig bereikbare plaats ligt en waar er weinig ontspanningsmogelijkheden zijn. Daarnaast dragen de identieke (ziekenhuis)kopjes en borden, de uniforme lakens, het interieur of het gebouw op zich niet bij tot een warme omgeving.

De jury onder leiding van radiopresentatrice Annemie Peeters was lovend over het onderzoek naar die "kleine, veelzeggende details". "Deze details zijn vaak eenvoudig aan te pakken en net dat maakt haar bachelorproef zo sterk", klinkt het.

Met de Vlaamse Scriptieprijs wil Scriptie vzw de eindwerken van aanstormend wetenschappelijk talent in de kijker zetten. Uit 592 inzendingen kwam Coppieters als winnaar uit de bus.

bron: Belga