Antwerpenaars krijgen plantjes cadeau als ze tuin of gevel ontharden

De stad Antwerpen organiseert de komende weken in het kader van haar onthardingscampagne #BreekUit een actie waarbij haar inwoners plantjes cadeau kunnen krijgen als ze stenen uitbreken in hun tuin, op hun koer of aan hun voorgevel. De planten kunnen online worden besteld en op zaterdag 10 oktober worden afgehaald.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

"Je inzetten voor een beter klimaat was nog nooit zo leuk én gemakkelijk", stelt schepen voor Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a). Het Antwerpse stadsbestuur stelt het voor elke Antwerpenaar zo makkelijk mogelijk te willen maken om de eigen omgeving te vergroenen.

Verkoeling

Zo is het niet meer nodig om een vergunning aan te vragen voor een geveltuin zolang er een vrije doorgang van minstens 1,3 meter overblijft en kan je nu gratis planten krijgen als je aan ontharding doet. De combinatie van minder stenen en meer groen zorgt voor meer regenwaterinfilitratie en dus een gezonder grondwaterpeil en minder wateroverlast bij zware regenval, klinkt het, maar het zorgt ook voor meer afkoeling 's nachts tijdens een hittegolf en voor meer biodiversiteit in de stad.

Stapje per stapje

Antwerpenaars die stenen uitbreken aan hun gevel, voor- of achtertuin of koer, krijgen per vierkante meter uitgebroken stenen tien gratis plantjes aangeboden. Vanaf 0,1 vierkante meter kan je al één plantje krijgen. De limiet staat op 50 plantjes per persoon. Organisaties of verenigingen kunnen op maximaal 100 plantjes rekenen. In het district Antwerpen verloopt de onthardingsactie wel via de projecten van de burgerbegroting. Alle praktische info staat op www.antwerpen.be/breekuit. "Met #BreekUIT kan iedere Antwerpenaar letterlijk voor de voordeur of achter de gevel mee bouwen aan een klimaatrobuuste stad en groenere buurt", zegt schepen Meeuws. "Wanneer zoveel mogelijk mensen een kleine bijdrage leveren, wordt de hele stad daar beter van."

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight