AstraZeneca levert dan toch meer dosissen van zijn vaccin aan EU

AstraZeneca levert de Europese Unie in februari en april niet 31 miljoen, maar 40 miljoen van de afgesproken 80 miljoen doses van zijn coronavaccin. De leveringen beginnen bovendien een week eerder dan gepland, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

De EU en de vaccinfabrikant raakten verwikkeld in een hoogopgelopen ruzie over de leveringen sinds AstraZeneca aankondigde voorlopig veel minder te kunnen leveren dan afgesproken. De productie in een Belgische fabriek zou haperen. Volgens EU-bronnen valt het contract zelfs zo te lezen dat de EU op 120 miljoen doses mocht rekenen, en zou dus met 31 miljoen van de beloofde partij maar een kwart overblijven.

"Een stap vooruit"

De nieuwe afspraak met AstraZeneca is "een stap vooruit", twittert Von der Leyen. De fabrikant heeft volgens haar ook toegezegd meer te gaan produceren in de EU. Dat AstraZeneca weigerde zijn Britse fabrieken in te zetten om de stokkende Europese productie te compenseren, was de afgelopen dagen een van de grootste twistpunten. Het bedrijf hield vol dat die enkel draaien voor het Verenigd Koninkrijk.

Gerechtelijke stappen

Het vaccin werd vrijdag goedgekeurd voor gebruik in de EU. Het is het derde vaccin in het Europese arsenaal, maar van de andere twee hebben de meeste Europese landen er een stuk minder besteld.

Eerder op de dag dreigde Duitsland nog gerechtelijke stappen te nemen tegen AstraZeneca en andere vaccinmakers "die hun verplichtingen niet nakomen". Al noemde de Duitse minister Altmaier AstraZeneca niet met zoveel woorden.