Beach House: «Wij maken muziek met ons hart, niet met ons hoofd»

Amper twee maanden na de release van ‘Depression Cherry' lieten Alex Scally en Victoria Legrand van Beach House opvolger ‘Thank Your Lucky Stars' op de wereld los. Elke normale artiest zou geduldig wachten tot de buzz rond de vorige plaat is gaan liggen, maar dit duo heeft lak aan strategische marketing en commercieel succes. «Het enige wat voor ons telt, is het maken van goede muziek. Al de rest is bijzaak», vertelt Scally.
door
Heleen
Leestijd 3 min.

De opnames voor ‘Thank Your Lucky Stars' dateren uit dezelfde periode als die van ‘Depression Cherry'. Wie vreest dat dit resulteert in een plaat vol restmateriaal, kan op zijn twee oren slapen. ‘Thank Your Lucky Stars' is een met zijn duidelijke melodielijnen en avontuurlijke ritmes een pak krachtiger en overtuigender dan zijn voorganger.

Jullie maken al tien jaar samen muziek. Hoe is de dynamiek tussen jullie veranderd?

Alex Scally: “Wanneer twee mensen nauw samenwerken, kunnen er twee dingen gebeuren: ofwel geraak je elkaar beu, ofwel groei je dichter naar elkaar toe. We zijn meer naar elkaar toe gegroeid. We hebben geen woorden nodig om elkaar te begrijpen, maar voelen veel vanzelf aan. Tijdens het maken van een plaat praten we nauwelijks over onze muziek. We jammen samen en voelen vanzelf aan wanneer een bepaald nummer zijn eindfase bereikt.”

Hoe ontstaat een nummer dan?

“Je kan het zien als een soort gesprek, maar dan met instrumenten. Victoria drukt een bepaalde emotie uit met haar instrument en ik reageer daar vervolgens op. En dat gaat door totdat we volledig op dezelfde golflengte zitten. Gelukkig is dat na al die jaren nog steeds het geval. We hebben hetzelfde doel voor ogen, dus dat helpt natuurlijk.”

In jullie zelfgeschreven biografie staat dat jullie lak hebben aan commercieel succes. Hoe moeten we dat interpreteren?

“Het is tegenwoordig onmogelijk om als muzikant te ontsnappen aan het commerciële circus dat zich afspeelt rond muziek, de essentie. We proberen daar niet te veel bij stil te staan. Voor ons is muziek kunst, en kunst kan je enkel maken als je denkt met je hart en niet met je hoofd. Al onze creatieve beslissingen worden dan ook gemaakt met oog op de kwaliteit van de muziek, en niet met oog op het hitpotentieel ervan.”

Kan het succes van jullie muziek jullie dan helemaal niets schelen?

“Nee, dat zou een leugen zijn. Elke artiest wil dat er naar hem of haar geluisterd wordt. Maar wij vinden het belangrijk om onze muziek niet te laten definiëren door potentieel commercieel succes. Het is leuk om een nummer op de radio te krijgen, maar dat mag niet het hoofddoel zijn. Wij focussen ons op het maken van de muziek. Wat er daarna mee gebeurt, is de verantwoordelijkheid van de luisteraars.”

Op ‘Depression Cherry' lijken jullie terug te keren naar de eenvoud en ook ‘Thank Your Lucky Stars' gaat meer die kant op. Vanwaar die shift?

“Ook dat is niet echt bewust zo gegaan. Na elk album beginnen we intensief te toeren en spelen we de plaat eindeloos veel keren. Op het einde van onze tour zijn we onze muziek een beetje zat en daarom gooien we iedere keer het roer om. Op ‘Depression Cherry' hebben we bijvoorbeeld de cymbalen geëlimineerd omdat we die na onze tour zo moe waren als koude pap. En zo zit er in elk album wel een kleine verandering die voortbouwt op of zich afzet tegen ons vorig werk.”

Mare Hotterbeekx

‘Thank Your Lucky Stars' is uit bij Pias. Beach House is live te zien op 03/11 in de AB in Brussel.