België geeft J&J-vaccin niet langer aan -41-jarigen na overlijden

België zal tijdelijk geen vaccins van Johnson & Johnson toedienen aan mensen van 40 jaar en jonger. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist nadat een buitenlandse vrouw na de toediening van het vaccin overleed in een Belgisch ziekenhuis. Ons land heeft aan het Europees Geneesmiddelenbureau extra onderzoek aangevraagd.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Er is in België een patiënt van onder de 40 jaar overleden na toediening van het Johnson & Johnson-vaccin. Dat melden de ministers van Volksgezondheid verzameld in de Interministeriële Conferentie (IMC). Het gaat om een vrouw die via haar buitenlandse werkgever werd gevaccineerd, dus buiten de Belgische vaccinatiecampagne om. België heeft alvast beslist het Johnson & Johnson-vaccin in de brede bevolking voorlopig niet in te zetten voor mensen onder de 41 jaar. Ons land vraagt ook een bijkomend advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het voorval kan mogelijk belangrijke gevolgen hebben voor de vaccinatiecampagne.

Trombose en verlaagde bloedplaatjes

Vorige week, op 21 mei, is een vrouw van onder de 40 jaar overleden nadat ze gevaccineerd werd met het Johnson & Johnson-vaccin. De vrouw had na haar vaccinatie te maken met ernstige nevenwerkingen (trombose en verlaagde bloedplaatjes). De vaccinatie zelf gebeurde buiten de Belgische vaccinatiecampagne om. De vrouw werd gevaccineerd via haar (buitenlandse) werkgever, maar overleed dus in een Belgisch ziekenhuis. Er wordt nu aan het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) gevraagd om het mogelijke verband tussen het vaccin en het overlijden te evalueren en om een gedetailleerde risicoanalyse op basis van leeftijd te maken.

«De ministers van de IMC Volksgezondheid beschouwen deze betreurenswaardige casus als een belangrijk signaal en hebben onmiddellijk de vraag laten stellen aan EMA naar concrete conclusies uit het onderzoek van deze en eventueel gelijksoortige meldingen uit andere landen», zo staat te lezen in het persbericht van het IMC.

J&J voor thuisvaccinatie en precaire groepen

In afwachting van die EMA-evaluatie heeft het IMC Volksgezondheid alvast beslist het vaccin voorlopig niet te gebruiken voor mensen onder de 41 jaar. Het IMC handhaaft wél de beslissing om J&J prioritair te blijven gebruiken voor de thuisvaccinatie van ouderen en voor de vaccinatie van een aantal precaire groepen zoals daklozen en mensen zonder papieren.

Het is afwachten wat de concrete impact zal zijn op de vaccinatiecampagne. Volgens het IMC is de impact «op korte termijn zeer beperkt». Er wordt daarom in de eerste plaats gekeken naar de vaccins van Pfizer en Moderna om vanaf juni de groep van -40-jarigen te vaccineren.

Onduidelijkheid leveringen

Het nieuws komt in ieder geval bovenop de aanhoudende onduidelijkheid over de leveringen van Johnson & Johnson. Die onduidelijkheid zorgt al voor twijfels en zenuwachtigheid over de vooropgestelde deadline van 11 juli (waarbij elke volwassene minstens één prik moet kunnen gekregen hebben). Ons land heeft in totaal zowat 1,4 miljoen vaccins bij Johnson & Johnson besteld, maar daarvan zijn er nog maar 143.000 geleverd.