Belgische tandarts loopt in 52 dagen van Mexico naar Canada

Vind je een marathon al ver? Wat dacht je van twee marathons per dag, 52 keer na elkaar, op een parcours dat eigenlijk bedoeld is voor getrainde wandelaars. Onze landgenoot Karel Sabbe deed het en houdt er een officieel wereldrecord aan over.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Er zijn zo van die mensen voor wie een uitdaging niet gek genoeg kan zijn. Ultralopers horen bijna per definitie in die categorie thuis, zoals het huzarenstuk van Sabbe bewijst. De 27-jarige tandarts uit Waregem waagde zich vorig jaar aan de Pacific Crest Trail, een route die over een afstand van 4.300 kilometer van Mexico naar Canada loopt.

81 kilometer per dag

Normaal zijn het vooral ‘hikers' die je er tegenkomt, maar Sabbe deed het al lopend. Zijn doel? Het record van Joe McConaughy breken. De Amerikaan deed er in 2014 53 dagen over om de afstand af te leggen, goed voor een gemiddelde van 80 kilometer per dag. «Ik wist dus dat ik per dag iets meer afstand moest overbruggen om het record te verbreken», zegt Sabbe.

Met de hulp van een goede vriend, die onderweg voor de nodige assistentie zorgde, slaagde onze landgenoot in zijn opzet. Hij liep gemiddeld 81 kilometer per dag, zonder ooit een dag over te slaan. Onderweg overwon hij een hoogteverschil van ongeveer zeventien keer de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld.

Guinness World Records

Het duurde even voor Guinness World Records de recordpoging goedkeurde. Sabbe moest een heleboel bewijsmateriaal overmaken, waarna hij onlangs zijn zuurverdiende certificaat toegestuurd kreeg.

Foto K. Sabbe

Daarmee is zijn honger nog niet gestild. Terwijl u dit leest, is Sabbe alweer op weg naar Corsica om er de GR 20 te lopen. Wat normaal een tweetal weken duurt, wil hij in twee dagen doen.

Op langere termijn droomt hij van een nieuw Amerikaans avontuur. De twintiger heeft zijn zinnen gezet op de Appalachian Trail, een route van 3.500 kilometer doorheen het oosten van de Verenigde Staten.