Belgische toeristen laten zich leiden door lekker eten

Belgen staan bekend om hun liefde voor lekker eten en drinken, en worden vaak gekscherend "Bourgondiërs in hart en nieren" genoemd. Dat is ook duidelijk terug te zien in onze vakantiekeuze. Volgens een studie van reisorganisatie Expedia is lekker eten voor een op vjif Belgen een bepalende factor bij het boeken van een vakantie of hotel. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Uit een rondvraag bij 14.000 Europeanen, waaronder 1.000 Belgen, blijkt dat het overgrote merendeel van onze landgenoten (70%) de weersomstandigheden als grootste prioriteit ziet bij het kiezen van een vakantiebestemming. Natuurschoon en bezienswaardigheden in de buurt vervolledigen de top drie. Opvallend is dat gastronomie ook een belangrijke factor is. Maar liefst 35% zoekt bij het boeken al naar leuke adresjes om te eten. Voor 1 op 5 belgen is dit zelfs een bepalende factor om al dan niet een hotel te boeken.

Lokale keuken

Belgen staan ook meer open voor de lokale gastronomie als we op vakantie gaan. Bijna 42% heeft een sterke voorkeur voor lokale restaurants. Hiermee scoren we opvallend hoger dan de Britse (28%), Duitse (21%), Italiaanse (20%) of Spaans (9%) reizigers. Slechts 11% van de Belgen gaat voor de klassieke ‘toeristenrestaurants'.

Meer nog: 15,2% van de Belgische respondenten geeft aan dat ze bij de reisvoorbereiding checken of er in de buurt van hun vakantielocatie specifieke food festivals of typische marktjes zijn tijdens hun verlof. Bijna een kwart (23%) van de Belgen overweegt een food event te bezoeken als ze ter plaatse reclame hiervoor zien.

Pizza en pasta

De Italiaanse keuken blijkt de absolute favoriet te zijn. Zo scoort Rome (40%) het best op het verlanglijstje, gevolgd door Parijs (33%) en Barcelona (28%). Vrouwen geven de voorkeur aan Rome (43%), mannen willen eerder naar Parijs (38%).

Foto Expedia / Alamady