Binnenkort gratis drinkwater op alle festivals?

Sp.a en PS willen festivals verplichten om steeds gratis drinkwater aan te bieden, ook wanneer het niet uitzonderlijk warm is. Weigeren de organisatoren, dan voorziet het socialistische wetsvoorstel dat het evenement geen vergunning krijgt om alcohol te schenken.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

"De Belgische festivals staan wereldwijd erg hoog aangeschreven, maar zouden nog meer weerklank krijgen met gratis drinkwater", stellen Karin Jiroflee (sp.a) en Özlem Özen (PS). «Dat moet wel in de meest hygiënische en milieuvriendelijke omstandigheden gebeuren."

De initiatiefnemers stellen vast dat heel wat festivals het meebrengen van eigen water verbieden, of bijvoorbeeld slechts toelaten in open flesjes zonder dop. Een verplichting dringt zich dus op, vinden PS en sp.a. "Zelfs wanneer het niet heel warm is, moet gratis water beschikbaar zijn op het festivalterrein. Dat is een kwestie van service en gezondheid. Bij hoge temperaturen gaat het zonder meer om een noodzaak."

Veel moet dat volgens de socialisten niet kosten. Een fontein met twee timergestuurde kranen kost volgens hen 287 euro, met daarbovenop de kosten voor filters en wateraanvoer. Water zelf kost slechts 0,004 euro per liter.