Brein vrouwen wordt kleiner na zwangerschap

Een studie heeft aangetoond dat delen in de hersens van vrouwen kleiner worden na de eerste zwangerschap. Dat zou hen wel helpen om te herkennen wat er in hun kinderen omgaat.
door
Lennart
Leestijd 1 min.

Spaanse en Nederlandse onderzoekers brengen in het vakblad Nature Neuroscience hun bevindingen naar voren. De professoren hebben een relatie gevonden tussen een verandering van de hersens van vrouwen na hun eerste zwangerschap en zwangerschapshormonen.

Volgens hoofauteur Elseline Hoekzema is het proces vergelijkbaar met de verandering die het brein tijdens de puberteit ondergaan. Specifieke hersendelen specialiseren zich dan als voorbereiding op een nieuwe levensfase. Bij vrouwen in verwachting betekent dit een kleiner wordende hippocampus.

Mentale problemen

Door de veranderingen kunnen vrouwen wel beter gevoelens en emoties van anderen opmerken en hebben ze een beter idee van wat er in hun kinderen omgaat. Het bleek ook dat de mate waarin de hersens veranderen, evenredig is met het de sterkte van de band die de nieuwbakken moeder voelt met haar kind.

De onderzoekers benadrukken ook dat vrouwen tijdens de zwangerschap makkelijker mentale problemen, zoals een prenatale depressie, kunnen oplopen. "Net als de puberteit is de zwangerschap een periode waarin onder invloed van hormonen veel verandert in de hersenen", stelt hoofdauteur Hoekzema. "Daarmee het is ook het een gevoelige periode voor het ontwikkelen van mentale problemen."