Brussels parket voert onderzoek naar EA voor 'loot boxes' in spel FIFA 18

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Brusselse parket voert een opsporingsonderzoek naar het bedrijf Electronic Arts omdat het in zijn videospelen FIFA 18 en 19 zogenaamde 'loot boxes' blijft aanbieden. Dat meldt het parket vandaag. 'Loot boxes' zijn virtuele verrassingspakketten die de spelers met echt geld kunnen aankopen. De Kansspelcommissie vindt dat een vorm van gokken en andere spelontwikkelaars gaven al aan de 'loot boxes' achterwege te laten. EA weigert dat echter te doen. Volgens de Kansspelcommissie zijn de 'loot boxes' eigenlijk een illegaal kansspel omdat spelers bij aankoop niet weten wat het schatkistje precies bevat. Geluk bepaalt of je al dan niet een zeldzaam object ontvangt. Eind augustus stopte spelontwikkelaar Blizzard op vraag van de Commissie in ons land met de verkoop van 'loot boxes' in de games Overwatch en Heroes of the Storm en eerder gaven ontwikkelaars Valve en 2K Games al te kennen 'loot boxes' niet langer tegen echt geld aan te bieden. Alleen de vierde grote speler, EA, wil niet zwichten.

Topman Andrew Wil­son van EA benadrukte voor de zomer niet te stoppen met de 'loot boxes'. Ook in FIFA 19, dat eind deze maand uitkomt, zal het mogelijk zijn om schatkistjes te kopen. Volgens Wilson gaat het niet om gokken, want spelers weten precies hoeveel objecten ze krijgen.

De Kansspelcommissie wil de ontwikkelaar laten vervolgen en EA heeft al een pv ontvangen. Het dossier is nu in handen van het Brusselse parket, dat een opsporingsonderzoek voert.

bron: Belga