Bué The Warrior bezet Fort Napoleon

door
Matthias
Leestijd 1 min.

Wie graffiti associeert met donkere en illegale tekeningen, moet dringend naar het Fort Napoleon in Oostende. Daar bewijst Bué The Warrior dat straatkunst ook bijzonder vrolijk kan zijn.

Middenin de duinen en vlak aan de kustlijn ligt het imposante Fort Napoleon. Er geraken is al een belevenis op zich, want de meest aangewezen manier blijkt een sympathiek overzetbootje.

Het is geen toeval dat de Gentse straatkunstenaar Dave De Rop – alias Bué The Warrior – uitgerekend hier terechtkwam voor zijn tentoonstelling ‘Let it be playful'. «Dit militair bolwerk van drie verdiepingen dateert uit de tijd van Napoleon, maar werd later een kraakpand. Een deel van de graffiti uit die periode is nog te zien, wat het fort een ‘edgy' kantje geeft », verklaart organisator Pieter Hens.

Tegelijk spelen de expo en het fort goed op elkaar in. De kleurrijke creaties van Bué spreken tot de verbeelding van een jong publiek, terwijl de historiek van de site een educatieve aanvulling biedt, zonder meerprijs. Hens wijst ook op het magniefieke zeezicht vanop het dak. «Met die combinatie van factoren willlen we kinderen én volwassenen naar het fort lokken.»

Een formule die goed lijkt te werken. In volle Krokusvakantie krioelt het van de kinderen, die zich op het gelijkvloers vergapen aan de spuitkunsten van Bué. In een kleurhoekje kunnen ze bovendien zelf aan de slag met zijn figuurtjes, op papier én op tablets. Ook staan er tijdens de Paasvakantie verschillende workshops op het programma.

Zo kwam de 7-jarige Noa vanuit Denderleeuw met haar oma Rolanda naar de ‘Koningin der Badsteden afgezakt. «Zelf schilder ik meestal met verf, maar eigenlijk is graffiti veel cooler», besluit het meisje lachend.

Door Matthias Adriaensen