Daarom doe je binnen best je schoenen uit

"Moet ik mijn schoenen uitdoen?" Het is een beleefde vraag die je vaak stelt als je bij iemand op bezoek gaat. Volgens Amerikaanse wetenschappers antwoordt de gastheer er maar beter volmondig "ja" op.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van de University of Arizona hebben ontdekt dat de zolen van je schoenen tsjokvol bacteriën zitten. Gemiddeld leven er maar liefst 421.000 beestjes op je schoeisel. Onder meer E.coli, serratia ficaria en klebsiella pneumoniae vinden het leuk om zich daar te nestelen. Die bacteriën kunnen diarree en problemen aan de luchtwegen en de urinewegen veroorzaken.

"We wandelen op uitwerpselen van vogels en honden, en op openbare toiletvloeren. Dat zijn stuk voor stuk broeihaarden voor bacteriën", vertelt onderzoekster Kelly Reynolds aan Metro.co.uk. "Alsof dat nog niet genoeg is, loop je ook vaak op bladeren en afval. Dat dient als voedsel voor de vieze beestjes en helpt ze groeien."

Asfalt

Bovendien zijn bacteriën in huis niet het enige waar je schrik voor moet hebben. Uit een andere studie van de Baylor University blijkt dat sommige asfaltwegen met teer ook giftige stofjes afgeven die het risico op kanker kunnen verhogen. Als deze stofjes eindigen in je schoen, is de kans groot dat je ze meeneemt naar huis. De gouden raad van de onderzoekers? Draag thuis maar pantoffels of teenslippers.

[polldaddy poll="9805964"]