Daarom verpest knoflook je date
De mannen van het YouTube-kanaal Scishow leggen uit hoe één teentje knoflook je adem, zweet én pipi belegert. In het bolgewas zitten verschillende soorten enzymen en chemische stoffen die vrijkomen wanneer de knoflook wordt gebroken of geperst. Een daarvan is allicine, een stof die zeer efficiënt is tegen verscheidene bacteriën, maar ook wel de typische geur - of zeg maar stank - van knoflook veroorzaakt.
Probleem
Wanneer je knoflook eet, komt de allicine in je spijsverteringskanalen terecht en komt de chemische stof AMS (Allyl methyl sulfide) vrij in je bloedbaan. Zo vindt dat stofje ook zijn weg naar je nieren, longen en huid. Op die manier ontsnapt de knoflookgeur weer langs je mond, en dat kan bijzonder nefast zijn tijdens een romantisch afspraakje.
Oplossing
Wat als het kwaad al geschied is, en de knoflookgeur jou al achtervolgt? Volgens de Scishow-wetenschappers kun je van je onfrisse adem af geraken door peterselie, appels, spinazie, champignons, basilicum of citrusvruchten te eten. Die voedingswaren bevatten bepaalde enzymen en moleculen die een afbreek'-werking hebben op de knoflooklucht. Als je je probleem het liever met drank oplost, dan schijnt melk de geur te verminderen.