De Block zet Belg op dieet

Tegen eind volgend jaar moet de calorie-inname van de gemiddelde Belg met 5% verlaagd worden. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft daarover een akkoord gesloten met de voedingsproducenten.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Om de strijd met obesitas aan te binden en de gezondheid van de Belgen te verbeteren, kwam De Block samen met de Belgische voedingsfederatie Fevia en handelsfederatie Comeos overeen dat voedingsproducten waarvan de samenstelling in België beslist wordt, voortaan minder suiker en vet zullen bevatten. Zo zal er aan frisdrank tegen 2020 zo'n 10% minder suiker worden toegevoegd dan nu. Ook zuivel (-8%) en ontbijtgranen (-4%) worden gezonder. Voor die laatste zullen ook 8,5% meer volkoren granen gebruikt worden en er worden ook meer vezels voorzien. In sommige gevallen zullen voortaan ook kleinere porties aangeboden worden.

«De kracht van dit akkoord is dat er niets van bovenhand is opgelegd», zegt De Block. «De Belgen zijn bourgondiërs, die niet graag een toegeving doen op het vlak van smaak. Maar toch heeft de sector durven inzetten op deze evolutie.» In 2009 kwamen dezelfde partijen al eens overeen om het zoutgehalte in voedingsproducten te doen dalen. Met succes, want zeven jaar later is de zoutconsumptie in ons land met 10<UN>% gedaald.