De liefde verklaren? Doe het via mail!

Romantische gedichten om onze liefde te uiten zijn al lang verleden tijd. Toch wil dat niet zeggen dat romantiek ten dode opgeschreven is. Volgens wetenschappers is de mail in feite niets meer dan een liefdesbrief in een modern jasje. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Uit een onderzoek van wetenschappers van de Indiana University en de California State University blijkt dat een email romantischer is dan een voicemail. Die conclusie is op zijn minst gezegd best opvallend, omdat we mails vaak linken aan overvolle inboxen, oeverloze irritante spam en werkmail.

De onderzoekers verzamelden 72 jongvolwassenen. Een deel moest een romantisch voicemailbericht inspreken, de anderen kregen de opdracht om een zeemzoete mail te schrijven. Wat blijkt? De mensen die een mail schreven, voelden sterkere emoties. "Een mail kan je naar hartenlust aanpassen, een voicemail is definitief. Die moet in één keer opgesteld worden en kan daarna verzonden of verwijderd worden, maar nooit aangepast", zo schrijven de onderzoekers in hun paper. "Mensen die een mail schrijven zijn er langer mee bezig. Ze denken er wellicht ook beter over na dan de personen die een voicemail achterlaten, waardoor ze zelf emotioneler zijn."

Daarnaast blijkt dat mensen die e-mailen ook krachtigere taal gebruikten en selectiever waren in hun woordgebruik. "Als men een romantische mail schrijft, voegt men bewust of onbewust meer positiviteit aan hun bericht toe. Op die manier kunnen ze een bepaalde toon overbrengen."