De opmerkelijke symboliek achter het Petit Beurre-koekje

Het Petit Beurre-koekje is een begrip in Vlaanderen en ver daarbuiten. Enkele aspecten van het zandkoekje zijn echter minder gekend. Een tweet over het verhaal achter de vorm van de zoetigheid ging onlangs viraal. 
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 1 min.

Over het koekje van producent Lu is zeer goed nagedacht. Eerst wat technische details: het koekje is 65 mm lang, 54 mm hoog en 6,5 mm dik, en het weegt 8,33 g.

De rand bestaat uit 52 rondjes, die staan voor het aantal weken in het jaar. De vier rondjes op de hoeken zijn wat groter en duiden het aantal seizoenen aan.

Als je de puntjes in het midden van het koekje telt, kom je aan 24, ofwel het aantal uren op een dag. En het koekje is zeven centimeter lang, wat staat voor het aantal dagen in één week.

De 4 hoeken van het koekje Petit Beurre vertegenwoordigen de 4 seizoenen. De rondjes aan de zijkanten (52 in totaal) staan voor de 52 weken van het jaar. Het koekje meet verder bijna 7 cm (= de 7 dagen van de week). En de 24 puntjes in het midden staan voor de 24 uren in een dag! pic.twitter.com/nlkyqVnEaS

— Waarom weet ik dit? (@waaromweetikdit) February 21, 2019

Nantes

Tot slot staat ook 'Nantes' erop, omdat het koekje daar ge­creëerd werd door banketbakker Louis Lefèvre-Utile. Zijn initialen? Inderdaad: LU.

Hoewel het ons aannemelijk lijkt, bestaat er geen waterdicht bewijs dat Louis Lefèvre-Utile dit daadwerkelijk zo heeft bedoeld.