De zin en onzin van deze acht superfoods

Tegenwoordig komt er om de zoveel tijd een nieuwe superfood uit de lucht gevallen. Denk aan gojibessen, quinoa, avocado, acaibessen en boerenkool. En telkens is het wondermiddel nòg beter, nòg gezonder en nòg lekkerder. Of dat wordt in ieder geval toch beloofd. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Superfoods worden afgeschilderd als dé sleutelingrediënten voor een goede gezondheid, een lang leven en ze zouden allerlei kwaaltjes verhelpen. Toch zijn er heel wat voedingsdeskundigen niet overtuigd van die zogenaamde wondervoeding. "Ik geloof niet in het idee van superfood", zegt expert Rosemary Stanton tegen de Daily Mail. "Het belangrijkste is dat we kiezen voor voedzaam voedsel en gevarieerd eten."  Hieronder verstaat ze naar eigen zeggen een hele hoop groenten, fruit, en zaadjes, samen met kleine porties vlees, vis, melk, yoghurt of kaas, en daarbij is variatie dus het toverwoord. De volgende superfoods zijn volgens Stanton absoluut niet zo super als wordt beweerd.

1. Gojibessen

Deze bessen worden ook wel rode bommetjes vol energie en goed humeur genoemd. Stanton erkent dat ze vol gezonde antioxidanten zitten, maar benadrukt dat er tot nu toe geen enkele betrouwbare, wetenschappelijke studie echt bewijs heeft gevonden. Daarnaast smaken gojibessen normaliter redelijk bitter, waardoor heel wat producten met deze bessen ook toegevoegde suikers bevatten.

2. Chiazaad

Chiazaad is vast en zeker voedzaam, maar Stanton twijfelt of het wel degelijk wonderbaarlijk is. Ze verwijst daarbij naar een experiment dat geen verschil vond in gewicht of gezondheid bij vrouwen die twaalf weken lang of een placebo of chiazaad hadden verorberd.

3. Spirulina (groene algen)

Als je spirulina koopt, is het oppassen geblazen. Dit specifieke type van groene algen bevat inderdaad veel vitamine A en B, maar tegelijk kan het ook metalen en giftige stoffen bevatten. Overmatig gebruik zou zelfs kunnen leiden tot allerlei ziektes en kwalen.

 

4. Lijnzaad

Ook de leuze "Lijnzaad, ideaal voor je lijn", gaat niet helemaal op. Dit kleine zaadje is een bron van vezels en Omega-3 vetten. Best gezond, maar niet voldoende voor de status van superfood, vindt Stanton. Wie immers te veel van deze zaden eet, kan zich verwachten aan heel wat bezoeken aan het toilet.

5. Maca-wortels

Deze wortelsoort - die ook in poedervorm te koop is - zou een natuurlijke afrodisiacum zijn. Zo zou een snuifje maca lust opwekken bij mannen en vrouwen. "Daar is bij mijn weten geen enkel bewijs voor", aldus Stanton. Wel zou dit knolgewas helpen tegen krampen en moodswings bij vrouwen die ongesteld zijn.

6. Matcha thee

Matcha thee is over komen waaien van Japan en zou de meest gezonde thee op aarde zijn. Nonsens, zegt Stanton. Matcha thee bevat wel degelijk meer antioxidanten dan andere groene thee, maar de verschillen zijn zo klein dat ze amper uitmaken. Bovendien zou de Japanse thee ook meer cafeïne bevatten dan normale groene of zwarte thee.

7. Kokosolie

Kokosolie kan zowel de goede cholesterol (HDL) als de slechte (LDL) verhogen. Prima in kleine hoeveelheden, maar veel te veel mensen vervangen onterecht al hun vetten en oliën met kokos. Af en toe afwisselen met olijfolie (variatie!) is dus de boodschap.

 

8. Komboecha

Deze zoete thee is een enorme hype en wordt geprezen voor de mix van gezondheidsbevorderende bacteriën, zuren, enzymen en vitamines. Toch heeft geen enkele studie effectief een gezondheidsvoordeel vastgesteld. Meer zelfs, het goedje zou zelfs gevaarlijke bijwerkingen kunnen hebben, zoals leverproblemen, longontstekingen bij gevoelige patiënten, allergische reacties en geelzucht.